#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Akné – nejčastější kožní onemocnění

Medicína 28.5.2007

Akné postihuje dospívající jedince téměř ve 100 % - od projevů lehkých a přechodných až k těžkým jizvícím stavům.

Zrcadlo, dívka, hygiena,akne
Zrcadlo, dívka, hygiena,akne

Jak akné vzniká?

Ke zvýšené produkci mazových žláz dochází hlavně v období hormonálních změn tj. v pubertě , zároveň dochází k abnormálnímu rohovatění kolem chlupových váčků. Tak vzniká rohovinná zátka v ústí chlupových váčků, která se nazývá komedo. Komedo mechanicky omezuje nebo znemožňuje vylučování zvýšeně produkovaného mazu. Maz se hromadí a vytváří tlakem vyvýšení a cystické rozšíření chlupových váčků (zatím bez projevů zánětu). Na vrcholu kónického vyvýšení je patrná tmavá rohová zátka. Tato forma akné se klinicky označuje acne comedonica. Tlak zadržovaného mazu působí v okolí chlupových váčků a v okolí mazové žlázy jako cizí těleso a vyvolává vznik zánětlivé odpovědi. K tomu přistupují ještě změny v dlouho retinovaném mazu. Rozkladné změny v mazu mohou být způsobeny a urychlovány příměsí mikrobiální flóry. Tyto faktory vedou k větší či menší zánětlivé reakci v okolí vlasových váčků a mazových žláz a tím i k různým typům klinických obrazů akné: acne pustulosa, acne indurata (drobné infiltráty, tvořící abscesy). Splývající změny se nazývají acne conglobata. Acne indurata a conglobata se vždy hojí jizvami.

#IMG#

Kde se akné nejčastěji vyskytuje?

Akné se nejčastěji vyskytuje v obličeji, na ramennou, na horních partiích zad a na prsou.

Co vznik akné ovlivňuje?

Vznik akné ovlivňuje řada faktorů – např. poruchy žaludeční, jaterní a poruchy střevní flóry, dále poruchy imunologické (neschopnost ohraničit zánět). Projevy akné se mohou projevit i při užívání některých léků – hlavně obsahujících brom, jód a vitamin B12. Dlouhodobé podávání steroidních hormonů vyvolává projevy steroidní akné. U novorozenců se objevují přechodné projevy akné jako součást tzv. minipuberty, která je vyvolána hormony, které se přes placentu dostanou do krve dítěte.

Jaká je léčba akné?

Tak jako nejsou jednotné příčiny vzniku akné, není jednoduchá ani léčba tohoto onemocnění. Omezení vlivu mužských pohlavních hormonů – androgenů na mazovou žlázu pomocí antiandrogenů není doposud, zvláště u mužů, možné. Naše léčebné úsilí se tedy snaží ovlivnit alespoň některé faktory, které vznik akné podmiňují, jako tvorbu komedonů, zvýšenou produkci mazu (seboreu), mikrobiální flóru na kožním povrchu, úpravu zažívacích poruch, vynechání podezřelých léků apod.

Tvorbu komedonů odstraňujeme slupovacími metodami pomocí ozáření UV světlem, sněžením CO2, místním působením resorcinu nebo salicylové kyseliny, ale v současné době hlavně působením kyseliny vitaminu A. Zvýšenou produkci mazu lze ovlivnit u žen pomocí některých preparátů hormonální antikoncepce, nutné je také odmašťovat postiženou kůži častým čištěním pomocí speciálních mýdel, pleťové vody a aplikací speciálních léků obsahujících ichtyol nebo síru. Velmi slibné jsou efekty celkové léčby pomocí derivátů vitaminu A.

Mikrobiální osídlení kůže ovlivňujeme pomocí antibiotika, a to jak celkově, tak i místně. U forem tvořících abscesy je někdy nutný i chirurgický zákrok. Chronické formy lze ovlivnit aplikací autovakcíny. Vzhledem ke složitosti léčby akné je nutno doporučit u všech těžších forem její řízení odborným lékařem z oboru dermatovenerologie.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#