#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Akutní gastritida u dětí

Medicína 28.5.2007

Akutní gastritida je v praxi stále často používané označení pro stavy s žaludečními a střevními příznaky. Ve většině případů má nemoc krátké trvání, takže není možné stanovit diagnózu.

fondue, restaurace, stůl, jídlo, oběd, večeře
fondue, restaurace, stůl, jídlo, oběd, večeře

Jaké jsou příčiny?

Nejčastější příčinou jsou infekce bakteriální a virové. Druhou skupinou jsou alimentární příčiny (z potravin). Tolerance jednotlivých složek potravy je rozdílná, záleží na individuální odolnosti, na množství, složení a jakosti potravy a na kombinaci těchto faktorů, jestli dojde k hladkému zpracování potravy, nebo k trávicí poruše. Individuální tolerance bývá ovlivněna nemocemi trávicího ústrojí, psychickými vlivy i celkovým stavem organismu (únava, rekonvalescence, jiné nemoci).

#IMG#

Jaké jsou příznaky?

Gastritida se projevuje tlakem v nadbřišku, nechutenstvím, nauzeou, zvracením, nafukováním, kolikovými bolestmi v nadbřišku, průjmem. V objektivním nálezu je difuzní bolestivost břicha. Choroba většinou trvá velmi krátce, několik hodin až 2-3 dny, s rychlou úpravou stavu nebo postupným odezníváním příznaků.

Jaká je léčba?

Léčba zahrnuje klid na lůžku a dietu. První 2-3 dny podáváme pouze čaj po lžičkách, popř. piškoty či suchary. Postupně přidáváme další jídlo. Z léků se podává živočišné uhlí, při kolikovitých bolestech spasmolytika (= léky uvolňující svalový stah). Při známkách dehydratace je nutná infuzní léčba.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#