Alergici mají další nebezpečí: olivy

Olivy. Lahodná pochutina, která se hodí nejen do Martini nebo na pizzu. Kromě potěchy jazyka však pro alergiky může znamenat i velmi nemilou komplikaci na dovolené. A to nejen kvůli olivovému pylu – dokonce i při požití. Jeden takový případ popsali turečtí lékaři v odborném medicínském časopise Journal of investigational allergology & clinical immunology: official organ of the International Association of Asthmology (INTERASMA) and Sociedad Latinoamericana de Alergia e Inmunología.

Alergická reakce na olivy je spíše kuriozitou
Alergická reakce na olivy je spíše kuriozitou

Proti vráskám i špatnému trávení

Olivy jsou plodem olivovníku, keře původem z Asie. Jsou velmi oblíbené v kuchyních napříč celým světem. Podle vědců mají navíc příznivý vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům totiž hrají velkou roli v boji proti stárnutí a civilizačním a srdečním chorobám. Navíc zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv zkonzumovaných před hlavním jídlem může pomoci zvýšit hladinu žaludečních šťáv a urychlit tak trávení. To všechno ale za předpokladu, že dotyčný strávník netrpí alergií na olivy. V opačném případě se tato pochutina může změnit ve velké nebezpečí.

Stačí jedna oliva

Turečtí lékaři popsali případ osmadvacetiletého muže, u něhož byla před třemi lety prokázána alergie na pyl oliv. Požití pouhých několika oliv znamenalo výskyt alergické kopřivky po celém těle a také velmi nepříjemné svědění. Zajímavé ovšem bylo, že tato reakce byla velmi akutní a pacient si na žádnou předchozí alergii na potraviny nebo na výskyt jakékoliv kopřivky v minulosti nepamatoval.

 

Lékaři proto provedli sérii imunologických testů. Ty vyšly pozitivní jak na olivový pyl, tak i na latex, prach a roztoče. Alergie na jiné tropické ovoce či zeleninu, jako jsou broskve, kiwi nebo melouny, se prokázat nepodařilo. Při provokačních testech pomocí olivového pylu bylo dosaženo pozitivní alergické reakce, na olivový olej však pacient nereagoval.

Lékařská kuriozita?

Tento případ byl zajímavý z mnoha hledisek. Především šlo o jeden z prvních potvrzených případů alergie na olivy. Případ byl jedinečný také v tom, že se alergie na potraviny vyvinula z alergie na pyl stromu, z něhož plod pocházel. Lékaři proto tento nový syndrom přenosu alergie z pylu na plod pojmenovali jako olivový-olivový syndrom.

(kam)

Zdroj: Unsel M. et al.: Food allergy due to olive, J Investig Allergol Clin Immunol. 2009; 19 (6): 497–9.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Plané neštovice Chtěla bych poradit ohledně očkovani proti planym neštovicim...
  • Obava z kapavky Obávám se kapavky. Měl jsem rizikový styk počátkem prosince...
  • Operace stitne zlazy Byla mi zjistena zvetsena stitna zlaza 35ml doporucena...
  • Bulka v tříslech Je mi 16 a mam hrozny strach strach ze mam nador , v trislech...
  • Fixace na babičku Měla bych dotaz ohledně mého 14-ti měsíčního syna.Jelikož mé...
  • Pneumokok Chtěla bych se zeptat jaké jsou nežádoucí účinky po očkování prevenaru...
 
Kam dál
 
 
Meningokokový zánět mozkových blan
Články: Meningokokový zánět mozkových blan
Hnisavý zánět mozkových...
Jak přestat kouřit (1. díl)
Články: Jak přestat kouřit (1. díl)
Důležitý je začátek. Musíte...
Bolí vás oči? Důvodů může být mnoho
Články: Bolí vás oči? Důvodů může být mnoho
S bolestí oka nebo očí se...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: