#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergická rýma

Medicína 28.5.2007

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se překrvením, otokem sliznice, výtokem z nosu, kýcháním, svěděním v nose nebo nosní neprůchodností. Rýma zhoršuje čich, schopnost nosu zvlhčovat vdechovaný vzduch a ohřívat jej. U nemocného ruší spánek a schopnost soustředit se. Výskyt alergické rýmy v populaci se odhaduje na 10 %.

květ
květ

Jak se alergická rýma projevuje?

Tento druh rýmy se může projevit dvěma způsoby:

  • Převládají záchvaty kýchání, svědění nosu a vodové sekrece z nosu. V průběhu dne jsou příznaky horší, v noci mírnější. Pocit ucpaného nosu je méně častý.
  • Převládá neprůchodnost nosu ve dne i v noci. Místo vodové sekrece je výtok spíše vazký, hustý. Svědění ani kýchání se většinou nevyskytuje.

Jaké jsou druhy alergické rýmy?

Alergickou rýmu dělíme na rýmu sezonní a celoroční. Sezonní druh alergické rýmy je časově ohraničen určitým ročním obdobím. Většinou jde o pylovou rýmu (polinózu), méně často jsou příčinou alergie na vzdušné plísně. Pylová sezona v našich podmínkách trvá 6–7 měsíců, začíná na konci března a končí v září či říjnu. První příznaky se mohou ale objevit už na konci ledna či února. Hlavními pylovými zdroji jsou břízy, olše, lísky, tráva a plevel.

Celoroční alergická rýma je vyvolávána především roztoči. Tíže příznaků však také kolísá podle ročního období. Bývá častěji na konci zimy, někdy v srpnu či květnu. V bytě je větší počet roztočů v pokoji, kde člověk spí. S tím souvisí noční zhoršování dýchání nosem a ranní kýchání. Příčinou projevů celoroční alergické rýmy mohou být také domovní plísně a ještě častěji alergeny zvířat – koček, psů a hlodavců.

Jak se alergická rýma léčí?

Důležité je včas rozeznat, že se jedná o alergickou rýmu, neboť neléčená se může rozvinout až v průduškové astma. Alergologickým vyšetřením se zjistí hlavní příčinné alergeny. Režimovými opatřeními se snažit vyhnout se kontaktu s alergenem. Dalším způsobem léčby je tzv. specifická alergická imunoterapie pylovými alergeny. Jako léky se podávají tzv. antihistaminika, která přinášejí rychlou úlevu při akutních příznacích. Mohou se však podávat i preventivně v průběhu celé pylové sezony. Další skupinou léků působící rovněž preventivně proti alergiím jsou antialergika. U těžkých forem alergické rýmy jsou účinné kortikosteroidy.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#