#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na látky v prostředí, zvané alergeny. Jedná se o velmi běžný problém, například v Americe trpí alergií nejméně 2 z 10 Američanů.

pampeliška
pampeliška

Co se děje v průběhu alergické reakce?

Po styku alergické osoby s alergenem dojde k uvolnění specifického typu protilátky, zvané IgE. Tyto protilátky aktivují žírné buňky (přítomné v dýchacích cestách, trávicím traktu) k produkci různých chemických látek (histamin). Tyto látky mají na svědomí většinu projevů alergie, jako je například svědění či sekrece z nosu. Když je alergen přítomen ve vzduchu, k alergické reakci dochází v očích, nosu a dýchacích cestách. Dojde-li ke konzumaci alergenu, k alergické reakci dochází v trávicím traktu (ústa, žaludek, střeva). Může však dojít i k celkové alergické reakci, která se projevuje kopřivkou, poklesem krevního tlaku, šokem až ztrátou vědomí. Tato závažná reakce se nazývá anafylaktický šok a může bezprostředně ohrožovat pacienta na životě.

#IMG#

Jaké jsou příznaky alergie?

Příznaky alergie mohou být mírné, středně těžké a těžké. Mezi mírné příznaky patří vyrážka na kůži, svědění, sekrece z očí a nosu a mírný otok sliznice. Mírná alergická reakce je vždy pouze na omezeném úseku těla. Středně těžká alergická reakce bývá přítomna i na jiných částech těla, než které byly vystaveny alergenu. Mezi hlavní příznaky patří svědění a obtížné dýchání. Těžká alergická reakce neboli anafylaktický šok je naštěstí vzácná, život ohrožující reakce, která je náhlá a zasahuje celé tělo. Může začít svěděním očí či tváře a během minut dojde k rozvinutí vážných příznaků, jako jsou otok dýchacích cest, který se projevuje dušností, bolestmi a křečemi břicha, zvracením a průjmem. Dochází také k ovlivnění stavu vědomí a krevního tlaku.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#