#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Většina alergií je zděděná po rodičích. Lidé obvykle zdědí tendenci k alergii, ale většinou ne k specifickému alergenu. U dítěte, které má oba rodiče alergiky, je riziko alergie 75%.

Ryby, jód, cibule, pánev, vaření výživa
Ryby, jód, cibule, pánev, vaření výživa

Trpí alergiemi každý?

Ne, každý alergiemi netrpí. Většina alergií je zděděná po rodičích. Lidé většinou zdědí tendenci k alergii, ale většinou ne k specifickému alergenu. U dítěte, které má oba rodiče alergiky, je riziko alergie 75%.

Co je to potravinová alergie?

Potravinová alergie je odpověď imunitního systému na složku potravy. Většinou se jedná o bílkovinu, která tuto odpověď vyvolá. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou mořské ryby a mušle, burské oříšky a vajíčka. Děti jsou nejčastěji alergické na mléko, sojové produkty, burské oříšky a mušle.

#IMG#

Co je to potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je spíše než odpověď imunitního systému odpovědí trávicího systému. K potravinové intoleranci dochází, když není trávicí systém schopen danou potravinu strávit, nebo obsahuje-li dané jídlo určitou složku, která trávení dráždí. Nejčastější potravinovou intolerancí je intolerance na laktózu obsaženou v mléce a mléčných produktech.

Jak se potravinová alergie projevuje?

Příznaky potravinové alergie mohou být mírné, ale i velmi závažné. Patří mezi ně vyrážka, nevolnost, bolest žaludku, průjem, svědění kůže. Mezi závažnější příznaky patří dušnost, bolest na hrudi, otok dýchacích cest a anafylaktický šok.

Jak se projevuje potravinová intolerance?

Potravinová intolerance se projevuje nevolností, bolestmi žaludku, nadýmáním, zvracením, pálením žáhy, průjmem, bolestmi hlavy.

Jak časté jsou potravinové alergie a intolerance?

Potravinové alergie postihují asi 1 % dospělých a 7 % dětí. Některé děti ze své alergie tzv. vyrostou. Potravinová intolerance je mnohem častější. Ve skutečnosti každý z nás měl někdy pocit, že mu nějaký druh jídla jednoduše nesedl. Intolerance laktózy postihuje téměř 10 % Američanů.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#