Alergie (2. díl)
Většina alergií je zděděná po rodičích. Lidé obvykle zdědí tendenci k alergii, ale většinou ne k specifickému alergenu. U dítěte, které má oba rodiče alergiky, je riziko alergie 75%.
Trpí alergiemi každý?
Ne, každý alergiemi netrpí. Většina alergií je zděděná po rodičích. Lidé většinou zdědí tendenci k alergii, ale většinou ne k specifickému alergenu. U dítěte, které má oba rodiče alergiky, je riziko alergie 75%.
Co je to potravinová alergie?
Potravinová alergie je odpověď imunitního systému na složku potravy. Většinou se jedná o bílkovinu, která tuto odpověď vyvolá. Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou mořské ryby a mušle, burské oříšky a vajíčka. Děti jsou nejčastěji alergické na mléko, sojové produkty, burské oříšky a mušle.
#IMG#Co je to potravinová intolerance?
Potravinová intolerance je spíše než odpověď imunitního systému odpovědí trávicího systému. K potravinové intoleranci dochází, když není trávicí systém schopen danou potravinu strávit, nebo obsahuje-li dané jídlo určitou složku, která trávení dráždí. Nejčastější potravinovou intolerancí je intolerance na laktózu obsaženou v mléce a mléčných produktech.
Jak se potravinová alergie projevuje?
Příznaky potravinové alergie mohou být mírné, ale i velmi závažné. Patří mezi ně vyrážka, nevolnost, bolest žaludku, průjem, svědění kůže. Mezi závažnější příznaky patří dušnost, bolest na hrudi, otok dýchacích cest a anafylaktický šok.
Jak se projevuje potravinová intolerance?
Potravinová intolerance se projevuje nevolností, bolestmi žaludku, nadýmáním, zvracením, pálením žáhy, průjmem, bolestmi hlavy.
Jak časté jsou potravinové alergie a intolerance?
Potravinové alergie postihují asi 1 % dospělých a 7 % dětí. Některé děti ze své alergie tzv. vyrostou. Potravinová intolerance je mnohem častější. Ve skutečnosti každý z nás měl někdy pocit, že mu nějaký druh jídla jednoduše nesedl. Intolerance laktózy postihuje téměř 10 % Američanů.