#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie (3. díl)

Medicína 16.3.2008

Vznik potravinové alergie je závislý na přítomnosti určité složky (bílkovina) v potravě, na kterou je daný organismus citlivý. Při první konzumaci daného jídla si organismus vytváří specifické protilátky (IgE) na tu určitou složku (antigen) v potravě, která mu vadí.

Jídlo, oběd, dieta, kuchařka,recept
Jídlo, oběd, dieta, kuchařka,recept

Jaké jsou příčiny potravinových alergií a intolerancí?

Vznik potravinové alergie je závislý na přítomnosti určité složky (bílkovina) v potravě, na kterou je daný organismus citlivý. Při první konzumaci daného jídla si organismus vytváří specifické protilátky (IgE) na tu určitou složku (antigen) v potravě, která mu vadí. Při opakované konzumaci tohoto jídla reagují tyto protilátky s tímto antigenem a dochází k uvolnění řady chemických látek (např. histaminu) do krevního oběhu. Tyto chemické látky ovlivňují dýchací, trávicí, cévní systém, srdce i kůži. Podle toho, kde v těle dojde k uvolnění histaminu, vypadá i odpověď organismu na alergii. Výsledkem mohou být potíže s dýcháním, nevolnost, zvracení, průjem, vyrážka, bolesti břicha či svědění kůže. Tyto příznaky se mohou i kombinovat.

#IMG#

Potravinové alergie bývají jako i jiné alergie většinou dědičné. Existuje mnoho faktorů, které ovlivňují vznik potravinové intolerance. V některých případech, jako například u intolerance laktózy, mohou v trávicím traktu chybět enzymy, které jsou nutné pro trávení bílkoviny. Časté jsou rovněž intolerance přídavků do jídel. Jedná se o ingredience (monosodium glutamát), které se do potravin přidávají ke zlepšení jejich chuti, barvy a k zabránění růstu bakterií. Látky, které se nazývají sulfity a přirozeně se vyskytují třeba v červeném víně, mohou také způsobovat intoleranci. Lidé, kteří jsou citliví na lék obsahující kyselinu acetylsalicylovou, mohou špatně snášet potraviny, ve kterých jsou přirozeně přítomny chemické látky zvané salicyláty. Patří mezi ně ovoce, zelenina, džusy, ořechy, káva, pivo a víno.

Jak poznat a léčit potravinovou intoleranci?

Potraviny, na které jste citliví, poznáte nejlépe systémem pokusů a omylů. Zkuste vynechat ze svého jídelníčku všechny potraviny, o kterých si myslíte, že vám vadí. Potupně pak přidávejte potravinu za potravinou a vždy vyčkejte alespoň den či dva na odpověď svého těla. Tímto způsobem si nejsnáze vytipujete potraviny, na které máte intoleranci. Jedinou léčbou je tato jídla v budoucnosti vyřadit ze svého jídelníčku.

Jaká je prevence potravinové intolerance?

Poznejte, co jíte, a vyhněte se potravinám, ale i potravinovým přídavkům, které nesnášíte. Jdete-li do restaurace, zeptejte se číšníka na složení jídla.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#