Alergie může číhat i v exotickém jídle

  • Redakce uLékaře.cz
  • 15.9.2008
  • Aktualizace: 12.4.2011
  • Bez alergie

Výskyt potravinové alergie je ve vyspělých zemích na vzestupu stejně tak jako alergie obecně. Částečně za to může i konzumace nových, pro danou zemi exotických potravin nebo používání nových technologií výroby a také rozšíření geneticky upravených potravin.

Kari obsahuje až 36 druhů koření
Kari obsahuje až 36 druhů koření

Stále častěji se objevuje alergie na exotické ovoce, jako je kiwi, avokádo, oříšky kešu, paraořechy, pekanové ořechy, seznam, slunečnicová semínka nebo výrobky obsahující mouku z bobů.

Nebezpečná exotika

Reakce po konzumaci různých druhů ořechů nebo plodů moře mohou být i velmi prudké až život ohrožující. Také dlouhodobější fyzická námaha při vytrvalostním sportu může u jedinců s alergií na potraviny vyvolat závažné reakce i po delší době od požití alergenu, takže souvislost někdy není ihned zřejmá.

Někteří alergici mohou být přecitlivělí i na potraviny, se kterými se nemuseli ještě ve svém životě setkat. Jsou alergičtí na běžný alergen ze svého domácího prostředí a k reakci může dojít i po prvním požití exotické potraviny, která obsahuje podobné alergeny. Stává se to zejména u pylových alergiků, alergiků na latex nebo na roztoče.

 

Skryté alergeny

Dalším velkým problémem jsou skryté alergeny v potravinách. V řadě zemí není pro výrobce potravin povinné uvádět na etiketě přesné složení výrobku, a při konzumaci čerstvých potravin koupených ve stánku tuto informaci nemáme nikdy.

Nejčastějšími skrytými alergeny v potravinách, které vyvolaly život ohrožující reakci, byly ve studii z roku 2007 španělských autorů alergeny rybích parazitů Anisakis simplex. Tento parazit napadá zejména mořské ryby žijící v hejnech a reakce po konzumaci napadených ryb je mnohdy mylně považována za reakci na rybí maso. Dalším častým skrytým alergenem byly ořechy, potom skutečně ryby, ovoce a sója.

Zrádné koření

Exotické pokrmy jsou často kořeněné nejrůznějšími směsmi koření. Například kari je složeno až z 36 druhů koření, které mohou vyvolat alergické reakce. Pečivo sypané různými druhy semen stále častěji zpestřuje nabídku i našich pekáren. Alergických reakcí se můžeme dočkat po seznamu, slunečnicovém semeni, hořčičném semínku, ale i po máku nebo pohance, které jsou v našich končinách domovem.

Nebezpečí potravinové alergie je nejvyšší při konzumaci neznámých, dosud neověřených potravin z neověřených zdrojů. Pokud je pacient silný alergik, měl by v takovýchto situacích být velmi opatrný.

(van)

Líbí se vám článek?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x