Alergie na pyl a na ovoce se často vyskytují společně

Lidé s alergií na pyl jsou poměrně často alergičtí i na některé potraviny rostlinného původu, syrovou zeleninu nebo ovoce. Objevuje se u nich takzvaná zkřížená reakce, to znamená, že dva nepříbuzné, ale podobné alergeny (jeden na pylu, druhý v syrovém ovoci) vyvolávají u citlivého jedince alergickou reakci.

Tepelně upravené potraviny většinou ztrácí své alergeny
Tepelně upravené potraviny většinou ztrácí své alergeny

Co je pylově-potravinový syndrom

Zkřížená reakce mezi pylovými alergeny a alergeny některých potravin se nazývá pylově-potravinový syndrom (starší označení je orální alergický syndrom). Tento syndrom lékaři poprvé popsali u pacientů alergických na pyl břízy, kteří zároveň trpěli alergií na určité druhy ovoce nebo zeleniny (typicky jablko a lískové oříšky). Po požití těchto potravin se u alergiků objevily příznaky jako podráždění úst, pocit staženého hrdla a oteklé rty. V některých případech se tyto příznaky postupně zhoršovaly a následovala anafylaktická reakce – pokles krevního tlaku, bušení srdce, kopřivka a dušnost.

Co dělat s pylově-potravinovým syndromem

Většina lidí pochopitelně brzy pozná, které potraviny jim vadí, a ty ze svého jídelníčku zcela vyloučí. Přesto však v současné době existují ohledně zvládání pylově-potravinového syndromu určité nejasnosti, a to i mezi samotnými lékaři. Zatím se například nedokážou shodnout na tom, zda lidé s pylovou alergií a se zkříženou alergií na některé druhy ovoce či zeleniny by měli ze svého jídelníčku preventivně vyloučit i další druhy potravin, u kterých také ke zkřížené reakci často dochází. Na druhou stranu existují některá jasná doporučení, která by lidé s pylově-potravinovým syndromem měli dodržovat:

  • Pacienti, u kterých se v  minulosti vyskytla po požití určitých potravin vážnější (anafylaktická) reakce, by se těmto potravinám měli úzkostlivě vyhýbat.
  • Tito pacienti by od svého lékaře měli obdržet autoinjektor s adrenalinem, který si v případě akutní potřeby mohou sami aplikovat.
  • V mnoha případech může pacient konzumovat tepelně upravené potraviny, i když na ně má v  syrovém stavu alergickou reakci. Vysokou teplotou se totiž denaturují bílkoviny, které tak ztrácí schopnost stimulovat imunitní systém a vyvolávat alergickou reakci.

(vek)

Zdroj: Katelaris C. H.: Food allergy and oral allergy or pollen-food syndrome. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2010 Jun; 10 (3): 246–51.

Autor článku:

MUDr. Mgr. Helena Janíčková Ph.D.

Specializace: neurologie

Lékařka je vědeckým pracovníkem v oblasti neurověd. Působila ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR, nyní je v rámci post-doktorandského studia v Kanadě.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x