#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Alergie v anamnéze znamená snížené riziko meningeomu

Dýchat.cz 11.2.2008

Britští vědci přinesli v březnovém čísle odborného časopisu American Journal of Epidemiology zajímavé zjištění. Z výsledků jejich výzkumu vyplývá, že je anamnestická informace o alergii spojena s nižším rizikem vzniku meningeomu. Pokles rizika ovšem není takový jako u jiného nádoru CNS gliomu. U gliomu je přitom toto spojení již známo.

Vědci provedli ve Velké Británii dvě populační studie případů a kontrol cílené na zjištění rizikových faktorů vedoucích k mozkovým nádorům. Publikované sdělení popisuje výsledky analýzy rizika meningeomu ve vztahu k alergickým chorobám a zahrnuje 475 zkoumaných a 1716 kontrolních subjektů. Riziko vzniku meningeomu bylo výrazně sníženo mezi pacienty s diagnostikovanou alergickou chorobou (OR, odds ratio = 0,76).

Jednotlivé diagnózy k tomu přispívaly různou měrou například u astmatu činilo odds ratio 0,85. U senné rýmy bylo OR 0,81 a u ekzému 0,72. Největší pokles rizika byl u pacientů trpících již od dětského věku (před 10. rokem) astmatem (OR = 0,43) či sennou rýmou (OR = 0,50). U pacientů s ekzémem pro velký pokles rizika stačilo, aby se choroba projevila až v pubertě (OR = 0,46). Riziko vzniku nádoru bylo přitom méně sníženo či v některých případech dokonce zvýšeno, pokud šlo o nástup alergií v dospělosti.

Vědci závěrem článku spekulují nad příčinami tohoto jevu a zmiňují desítky let starou Burnetovu teorii o vyšší míře imunitní kontroly v těle alergika, které tak odhaluje a ničí maligní bujení v časnějších fázích. Zmiňují i možnost existence třetího faktoru, který může odlišně ovlivňovat jak rozvoj alergií, tak i mozkových nádorů.

Am J Epidemiol 2007;165:477-485.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#