Alternativy kojení

  • Redakce uLékaře.cz
  • 5.2.2008
  • Aktualizace: 19.9.2008
  • Prolaktin
Nabídka mléčné výživy pro nekojené děti je v současnosti velmi široká a zahrnuje výrobky pro zdravé novorozence a kojence, ale i pro nedonošené děti. K dispozici jsou také přípravky speciální výživy pro děti se zdravotními problémy. Jde především o antirefluxová mléka pro pacienty s prokázaným gastroezofageálním refluxem, hypoantigenní mléka a hypoalergenní mléka pro děti s alergiemi. Mléka se sníženým obsahem laktózy jsou určena na přechodnou dobu dětem, které prodělaly střevní onemocnění a špatně tráví disacharidy.

Alternativy kojení
Alternativy kojení

Užívání mléčných sójových produktů

Mléčné přípravky ze sóji se používají především u dětí s nesnášenlivostí laktózy. Podle současných poznatků Evropské asociace pro dětskou gastroenterologii (ESPHGAN) jsou sójové produkty určeny pouze vybraným indikačním skupinám. Kromě dětí s perzistující laktózovou intolerancí jsou to malí pacienti s diagnózou galaktosemie, alergie na bílkovinu kravského mléka nebo akutní gastroenteritidy. Někdy jsou z etických důvodů sójové produkty alternativou pro rodiče vegetariány a vegany.

Hlavní nedostatky a rizika

Sója je zdrojem proteinů, které jsou méně kvalitní ve srovnání s bílkovinou kravského mléka. Jsou málo stravitelné, méně se vstřebávají a mají nízký obsah methioninu. Nemají významnější nutriční výhody, navíc obsahují vysoké koncentrace aluminia a izoflavonoidů. Tyto fytoestrogeny mají škodlivý vliv především na neuroendokrinní maturaci, poškozují imunitní funkce a sexuální vývoj a mohou vést k poruchám štítné žlázy.

Sójové produkty nehrají žádnou úlohu v prevenci alergických onemocnění ani nespecifických gastrointestinálních onemocnění (břišní koliky, regurgitace). Naopak by je neměly vůbec užívat děti s potravinovou alergií během prvních šesti měsíců věku.

Sójové mléčné výživy jsou používány již mnoho let. V současnosti se bohužel ukazuje, že jejich výhody, mezi kterými hrála roli vysoká dostupnost a nízká cena, jsou zastíněny riziky a vedlejšími účinky.

(nes)

Zdroje: ESPHGAN Commitee on Nutrition: Soy protein infant formulae and follow-on formulae. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 2004;42(4):352-361.

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: