#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Američané omezili nezdravé tuky: stále je to málo

MUDr. Radovan Fiala Kardiochirurgie 3.11.2014

Transmastné kyseliny (TFA) v potravě jsou jedním z hlavních viníků zvyšování hladiny celkového cholesterolu. Tím zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění i úmrtí. Kromě toho mohou přispívat ke vzniku diabetu 2. typu a některých nádorových onemocnění.

losos filet
losos filet

Transmastné kyseliny (TFA) v potravě jsou jedním z hlavních viníků zvyšování hladiny celkového cholesterolu. Tím zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění i úmrtí. Kromě toho mohou přispívat ke vzniku diabetu 2. typu a některých nádorových onemocnění.

Zdrojem TFA jsou ztužené tuky. Technologie výroby rostlinných tuků se v současné době již změnila, ztužování neboli hydrogenace byla nahrazena postupem výhodnějším, transtuky jsou však stále obsaženy zejména ve sladkém pečivu, cukrářských výrobcích a pokrmech z rychlého občerstvení připravovaných na přepáleném tuku.

Řekni, co jíš…

Nová práce amerických vědců si všímala vývoje stravovacích návyků v populaci v období mezi lety 1980 a 2009. Studie pomocí dotazníků zkoumala stravovací návyky více než 12,5 tisíce Američanů. Účastníci v sérii šesti studií vedených v průběhu 30 let detailně zaznamenávali potraviny přijaté v průběhu 24 hodin. Vědci poté porovnali typ a množství uvedených živin s aktuálními dietologickými doporučeními.

Třetina nestačí

V průběhu 30 let se příjem transmastných kyselin snížil o třetinu a současně klesla i spotřeba nasycených mastných kyselin. Spotřeba tuků však stále překračuje lékařská doporučení.   

Celková spotřeba tuků se snížila z průměrných 39 procent denního kalorického příjmu na 33 procent. Příjem transtuků se snížil z 2,9 procenta na 1,9 procenta. To znamená průměrně 32procentní pokles. Americká kardiologická asociace však doporučuje příjem TFA snížit na méně než 1 procento denního kalorického příjmu.

Nasycených kyselin je stále moc

Nasycené tuky, obsažené zejména v tučném mase, živočišných tucích a másle, představují více než 11 procent denně přijímaných kalorií. Jejich zastoupení v potravě se v posledních třech dekádách snížilo, ale stále přesahuje doporučených 5 až 6 procent.

Řešením jsou ryby

Naproti tomu spotřeba vícenenasycených, omega3-mastných kyselin, které jsou pro naše zdraví prospěšné, zůstává stabilní. Stále však nedosahuje potřebných hodnot. Přitom právě tyto tuky, obsažené v tučných rybách (losos, makrela, sleď), snižují krevní tlak a hladiny krevních tuků a tím prospívají srdci.

Regulační autority se snaží o další omezení spotřeby transtuků. Jejich zastoupení by mělo být povinně uvedeno na obalech potravin, které je obsahují. Opatření umožní spotřebitelům takovým pochutinám se vyhnout. Sami výrobci také již použití transmastných kyselin omezují. Cílem takových opatření je zcela eliminovat TFA z potravy.

Zdroj: Journal of the American Heart Association, online říjen 2014

Doporučujeme

Čtěte více

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je degenerativní postižení mozku a jeho tzv. kognitivních...

Alzheimerova choroba

Asi nejznámější veřejně činnou osobou s Alzheimerovou nemocí byl exprezident...

Alzheimerova choroba a glaukom: různé nemoci, stejné rizikové faktory

Vědecké studie prokázaly, že lidé s Alzheimerovou chorobou mají významně vyšší...

Alzheimerova nemoc a infarkt myokardu sdílejí společné geny

Alzheimerova nemoc a srdeční infarkt jsou poměrně časté nemoci. Ta první jmenovaná...

Alzheimerova nemoc: jak se novodobé epidemii ubránit?

Představte si, že by vám vaše paměť vypovídala službu a myšlenky se chovaly...

Alzheimerovo onemocnění – novodobá epidemie?

Alzheimerovu nemoc lze nazvat skrytou epidemií, protože v populaci stále přibývá...

Ambrozie vadí až pětině alergiků

Ambrozie zamořila již celé Maďarsko, ani v České republice ale není žádnou raritou....

Ambrózie: úhlavní nepřítel alergiků žijících v Evropě

Vybrat rostlinu, která je nebezpečná pro všechny alergiky, je obtížné. V různých...

Ambulantní léčba radiojódem

Aplikace radioaktivního jódu u nemocí štítné žlázy se klinicky používá od 50....

Americký nejvyšší soud odsoudil lehké cigarety

Americký nejvyšší soud vydal v polovině prosince rozhodnutí, podle kterého mohou...

Američané přicházejí s novou protikuřáckou kampaní, výrobci tabáku mají obavy

Antitabáková kampaň je v České republice poměrně nevýrazná, alespoň tedy v porovnání...

Amfetaminy rozhodí celé tělo – jak jim říci sbohem?

Amfetaminy mohou být podávány injekčně, přijímány šňupáním, požitím nebo vdechováním....

Amniocentéza

Amniocentéza, odběr plodové vody, je diagnostický test určený k odhalení...

Amniocentéza

Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných...

Amputace při diabetu? Lze jí zabránit

Komplikace cukrovky zahrnují mimo jiné nervové poškození a špatné prokrvení...

Anafylaktická reakce

Anafylaktická reakce je akutní odezva organismu na styk s dráždivou látkou (alergenem)....

Anafylaktický šok – první pomoc

Anafylaktický šok je závažná celková alergická reakce doprovázená poruchami...

Anafylaktický šok může zabíjet

Nejtěžší alergickou reakcí je náhlá celková závažná alergická reakce, která...

Analgetika v těhotenství a při kojení vybírejte pečlivě

Bolesti zad, hlavy nebo nohou – tyto nepříjemné stavy a mnoho dalších potkají...

Analýza motivace dětí a rodičů k rozhodnutí pro léčbu RH

Léčba růstovým hormonem je z lékařského hlediska vhodná i pro děti velmi malého...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#