#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Artroskopie

Ordinace 30.1.2008

Artroskopie je moderní vyšetřovací a léčebná metoda onemocnění kloubu. Díky této metodě může lékař Váš kloub (nejčastěji kolenní, ramenní a hlezenní) přímo prohlédnout pomocí endoskopického nástroje a popřípadě v něm provést chirurgický zákrok.

artroskopie
artroskopie
#IMG#

Co je k vyšetření potřeba?

K vyšetření se používá přístroj zvaný artroskop. Ten se skládá z tenké kovové trubičky zakončené miniaturní kamerou a zdrojem světla. Tato část se zavádí přímo do vyšetřovaného kloubu. Dále se při artroskopii používají speciální operační nástroje přizpůsobené k práci v malém kloubním prostoru. Pro dobré zobrazení je potřeba kloub naplnit tekutinou, která kloub zároveň proplachuje. Operaci může provádět jeden nebo dva lékaři a průběh operace sledují na monitoru.

Výhody artroskopie

Artroskopie umožňuje přímý pohled na celý kloubní povrch - chrupavku, vazy, menisky a kloubní pouzdro. Lékař doporučuje toto vyšetření při podezření na poškození některé z výše jmenovaných struktur. Výhodou tohoto vyšetření je, že odhalené příčiny potíží je možné v některých příkladech ihned ošetřit. V kolením kloubu se artroskopie provádí z důvodů roztržení či jiného poškození menisku, kloubní chrupavky, poranění zkřížených vazů, uvolnění části kosti nebo chrupavky do kloubu aj.

Dále se provádí artroskopie ramenního kloubu. Většinou se zjišťuje možné poškození dvouhlavého svalu, jehož šlacha prochází kloubním pouzdrem, dále odloučení či postižení kloubního pouzdra zejména na jeho okrajích a změny spojené se stárnutím kloubu a vznikající artrózou. Dále je možné vyšetřovat i klouby loketní, hlezenní aj. Důvody vyšetření jsou obdobné.

Nemusíte se bát...

Artroskopie je chirurgický zákrok prováděný na operačním sále. Provádí se v krátkém celkovém znecitlivění nebo ve spinální anestezii (znecitlivění pouze určité části těla), zpravidla za 1-2denní hospitalizaci v nemocnici. Bolesti se v průběhu zákroku obávat nemusíte. Až přestane po zákroku znecitlivující látka působit, dostanete obvykle proti bolesti další injekci nebo tablety. Velmi zřídka (méně než v 1% všech artroskopických operací) se mohou během nebo po skončení operace přihodit komplikace v podobě infekce, krevní sraženiny v kloubu nebo velkého otoku či krvácení.

Jak vyšetření probíhá...

Obvykle se dostavíte do nemocnice jeden den před vlastním výkonem. Do nemocnice přicházíte s interním předoperačním vyšetřením a s věcmi osobní potřeby (hygienické potřeby, oblečení, doklady). Vaše poslední jídlo před artroskopickým výkonem bude večeře. Do půlnoci můžete ještě pít a brát nejnutnější léky. Pokud máte diabetes a jste závislí na inzulínu, dostanete s ranní dávkou inzulínu ještě infuzi glukózy do žíly. Od půlnoci do zákroku jste již kvůli anestezii nalačno. Večer nebo ráno těsně před výkonem s Vámi pohovoří lékař, který bude výkon provádět.

Půl hodiny před artroskopií dostanete léky na zklidnění. Na sále Vás anesteziolog uspí nebo Vám provede jiné znecitlivění, na kterém jste se s lékařem předem dohodli. Pakliže zvolíte jinou než celkovou anestezii, můžete artroskopii vlastního kloubu sledovat spolu s operatérem na obrazovce monitoru. Doba zákroku je odvislá od operačního nálezu, většinou jednoduchá artroskopie trvá od 20 do 40 minut.

A potom...

Po zákroku budete nosit ortézu a berle po dobu určenou ošetřujícím lékařem. Je-li pooperační průběh bez komplikací, odcházíte, večer nebo druhý dopoledne domů. Rehabilitace je předepisována dle konkrétního postižení. Kontrola proběhne v ambulanci operatéra asi za týden od operace. Pokud se vyskytnou jakékoliv problémy, bolesti, tlak v koleně, otok lýtka, dechové potíže apod., kontrola je nutná neodkladně.

Jiné možnosti...

Artoroskopie nelze jiným vyšetřením zcela nahradit. Dnes je možné využít i magnetické rezonance, které kolenní kloub dobře zobrazí, nenabízí však možnost léčebného zákroku.

(kas)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#