#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Astma zvyšuje riziko pneumokokových infekcí

Dýchat.cz 11.2.2008

Podle amerických směrnic pro očkování je vakcinace proti pneumokokům nedoporučována u astmatiků, stejně tak americké směrnice pro léčbu astmatu nezahrnují protipneumokokovou vakcínu mezi terapeutické možnosti. Riziko pneumokokových infekcí zatím nebylo u astmatiků ověřováno, ale zdálo se, že by mohlo být vyšší než je empirické riziko v populaci.

Dohady nad touto otázkou ukončila až retrospektivní studie případů a kontrol, kterou zpracoval doktor Thomas R. Talbot a jeho kolegové z univerzity v Nashvillu na vzorku 635 pacientů s pneumokokovou nákazou ve věku od 2 do 49 let. Jako kontrolní skupina bylo použito 6350 osob - tj. na každého nemocného deset vybraných stejně starých zdravých lidí.

Astma bylo přítomno u 18% osob s invazivní pneumokokovou nákazou, zatímco v kontrolní skupině bylo jen u 8,1% pacientů. Statistickými metodami bylo zjištěno, že u osob s astmatem je 2,4krát vyšší riziko infekce invazivními kmeny pneumokoků než u zdravé populace. Roční incidence pneumokokové nákazy byla 4,2 na 10 000 osob s těžkým astmatem, 2,3 u osob s lehkým astmatem a 1,2 na 10 000 zdravých. Autoři přímo píší: "Astma je nezávislý rizikový faktor pro invazivní pneumokokové nákazy. Riziko mezi astmatiky je minimálně dvakrát vyšší než v kontrolní skupině.

Na závěr autoří píší: "Jak stoupá incidence astmatu ve Spojených státech, častost chorob způsobených invazivními pneumokoky a padajících na vrub astmatu pravděpodobně stoupne, takže bude nutné pečlivě prozkoumat otázky týkající se opodstatněnosti a výhodnosti očkování proti pneumokokům u astmatiků."

N Engl J Med. 2005;352:2082-2090.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#