Atopický ekzém netrápí pouze alergiky

I když je atopický ekzém stejně jako například astma často spojován s alergiemi, může se ve skutečnosti vyskytovat i u dětí nebo dospělých, kteří žádnou alergií netrpí. Pokud přece, jedná se nejčastěji o alergii na roztoče.

Atopický ekzém je jednou z civilizačních chorob 21. století
Atopický ekzém je jednou z civilizačních chorob 21. století

Ekzém mohou vyvolat roztoči i některé potraviny

Přibližně 50 % dětí a 35 % dospělých s atopickým ekzémem zároveň trpí také nějakou formou alergie. Zatímco vztah mezi alergií na roztoče a vznikem atopického ekzému je zřejmý, o vlivu potravinových alergií je toho zatím známo poměrně málo. Některé druhy potravin mohou sice u citlivých jedinců podněcovat vznik nebo zhoršení ekzému, zvláště u dospělých pacientů to však není nijak časté.

Atopický ekzém a alergie u dětí

Procento dětí, které kromě atopického ekzému zároveň trpí ještě nějakou formou alergie (alergie na pyl, roztoče, potravinové alergie) se celosvětově výrazně liší mezi jednotlivými zeměmi. Z epidemiologických studií je patrné, že v bohatých zemích Evropy je současný výskyt ekzému a alergie podstatně častější než například v chudých afrických zemích.

 

Mezi dětskými pacienty dále platí, že v těžších případech atopického ekzému je současný výskyt alergie častější. Také u dětí, u kterých dojde k rozvoji ekzému již v raném dětství (před druhým rokem života), je současná alergie častější.

Atopický ekzém a alergeny

Již dlouho je známo, že alergeny nacházející se ve vzduchu (alergeny z domácího prachu, pyl nebo zvířecí alergeny) mohou zhoršovat projevy atopického ekzému. Některé novější studie odhalily souvislost především mezi množstvím roztočů v domácím prachu a výskytem atopického ekzému. Zatímco v domácnostech s nejmenším množstvím alergenů byl výskyt atopického ekzému u dětí zhruba 5 %, v domácnostech s nejvyšším výskytem roztočů a jejich alergenů vzrostl výskyt ekzému na přibližně 14 %.

Kromě roztočů i potravinové alergeny jsou v podezření, že mohou vyvolávat nebo zhoršovat atopický ekzém, i když údaje o jejich působení nejsou tak působivé jako v případě alergenů z domácího prachu. Mezi nejčastější potravinové alergeny patří mléko, vejce nebo arašídy. Poměrně překvapivé zjištění se týká poslední velké skupiny alergenů, a to alergenů pylových. Přestože alergie na pyl patří k nejčastějším alergiím vůbec, přecitlivělost na pylové alergeny se v souvislosti s atopickým ekzémem vyskytuje poměrně zřídka.

(vek)

Zdroj: Curr Opin Allergy Clin Immunol/CS 2008;5:63-67.

Autor článku:

MUDr. Mgr. Helena Janíčková Ph.D.

Specializace: neurologie

Lékařka je vědeckým pracovníkem v oblasti neurověd. Působila ve Fyziologickém ústavu Akademie věd ČR, nyní je v rámci post-doktorandského studia v Kanadě.

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x