#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Biopsie jater a ledvin

Ordinace 2.2.2008

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař odebírá tkáň z požadované ledviny. Výkon se provádí v nemocnici pod kontrolou zobrazovacích metod (CT, RTG nebo ultrazvuku).

situs viscerum inversus
situs viscerum inversus
Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně. Při biopsii ledvin lékař odebírá tkáň z požadované ledviny. Výkon se provádí v nemocnici pod kontrolou zobrazovacích metod (CT, RTG nebo ultrazvuku). #IMG#

Histologické vyšetření

Odebrané vzorky se posílají k dalšímu tzv. histologickému vyšetření. Při histologickém vyšetření lékař specialista vzorky hodnotí pod mikroskopem. Při velkém zvětšení může odhalit ve vyšetřovaném vzorku charakteristické změny svědčící pro konkrétní onemocnění.

Kdy je třeba provést biopsii

Lékař Vám doporučí biopsii jater při podezření na tzv. intrahepatální cholestázu, chronickou hepatitidu a jaterní cirhozu. Při intrahepatální cholestáze dochází k poruše vylučování žluči z jater do žlučovodů. To znamená, že žluč neodchází do střeva tak jak má, ale je zadržována v játrech. Chronická hepatitida je zánětlivé onemocnění jater, které trvá déle než šest měsíců. Chronická hepatitida může vzniknout z mnoha příčin. Dalším chronickým onemocněním jater je jaterní cirhoza. Při tomto onemocnění dochází k přestavbě funkční jaterní tkáně na tkáň nefunkční. Každý typ výše uvedených onemocnění má odlišný průběh a odlišnou léčbu. Histologické vyšetření pomůže lékaři správně určit typ jaterního onemocnění a následně ho správně léčit. Biopsie ledvin se provádí při podezření na zánětlivé onemocnění ledvin na tzv. glonerulonefritidu. Existují i další situace, kdy je nutné toto vyšetření provést. Bioptickou jehlou lze odebírat vzorek i z kostní dřeně.

Nemusíte se bát...

Biopsie se není třeba obávat. Provádí se v tzv. lokálním znecitlivění. To znamená, že jehla sloužící k odběru vzorku se do příslušného místa zavádí po předchozím znecitlivění místa vpichu. Bolet Vás tedy bude jen píchnutí první injekce se znecitlivující látkou. Při pronikání jehly hlouběji do tkáně můžete pocítit nepříjemný tlak.

Před vyšetřením...

Vyšetření se provádí tzv. nalačno. Od půlnoci již nebudete jíst. Můžete pít vodu a užívat nejnutnější léky. Jste-li diabetik je třeba v den vyšetření snížit dávku inzulínu.

Vlastní vyšetření...

Po obnažení hrudníku a zad se položíte ve vyšetřovně na lehátko. Při biopsii jater na břicho, při biopsii ledvin na záda. Lékař Vás bude na všechny následující kroky upozorňovat. Ležte klidně zhluboka si dýchejte. Lékař Vám nejdříve příslušnou oblast vpichu potře dezinfekcí a píchne znecitlivující injekci. Po chvíli vyzkouší, zda je oblast již necitlivá, pokud ano pomocí zobrazovací metody (ultrazvuk, RTG,CT) ozřejmí játra nebo ledviny. Poté Vás vyzve zadržte dech a pod kontrolou zobrazovací metody zavede do orgánu delší jehlu a odebere vzorek. Jehla se zavádí manuálně, existují však i tzv. bioptické pistole. Jejich výhodou je rychlost celého výkonu, vyžadují však lékařovy větší zkušenosti. Celé vyšetření trvá 15-20 minut.

Po vyšetření...

Po vyšetření je nutné, aby jste zůstal několik hodin ležet v klidu na lůžku. Předcházíte tím vzniku možného krvácení.

Kdy se dozvím výsledek?

Vzorek odebrané tkáně se posílá k histologickému vyšetření. Výsledek je znám do týdne. O dalším léčebném či diagnostickém postupu budete informováni svým ošetřujícím lékařem.

Jaká jsou jiné možnosti

Biopsií zatím nelze jiným vyšetřením nahradit.Ostatní vyšetřovací metody mohou vyšetřované oblasti zobrazit (CT, MR, RTG), nebo v nich ukázat průtok krve (scintigrafie, ultrazvuk). Nemohou však lékaři podat informaci o mikroskopické struktuře orgánu.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#