#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti hlavy

Ordinace 2.2.2008

Bolesti hlavy rozhodně nejsou nemocí hysterek a hypochondrů. Je to nemoc jako každá jiná, a proto může mít řadu podob a ještě více příčin.

bolest hlavy
bolest hlavy
Podle britského deníku The Sun existuje celkem 360 druhů bolestí hlavy. Zajímavé je, že samotný mozek nebolí - nepříjemné vjemy mají většinou původ v podráždění nervů, které provázejí cévy dovnitř lebky. Z toho vyplývá, že bolest hlavy může mít důvod jak uvnitř lebky, tak i na jiném místě těla a nervy ji "dovnitř hlavy pouze přenesou". #IMG#

Největší skupinu (asi 75 %) tvoří takzvané primární bolesti hlavy. Vyskytují se samy o sobě, na jejich vzniku se nepodílí žádné jiné onemocnění. Nejznámější z nich je určitě migréna, ale nejčastější je takzvaná tenzní bolest hlavy (bolest hlavy z nadměrného psychického napětí). Mezi primární bolesti se řadí i cluster headache. Sekundární bolesti hlavy - bolesti hlavy jako součást jiných onemocnění - tvoří menší, ale někdy o to závažnější skupinu.

Primární bolesti hlavy se spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krevním tlakem, srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí označují někdy také jako civilizační choroby. Některým z různých druhů bolestí hlavy trpí až 93 procent mužů a 99 procent žen.

Jaké jsou příčiny?

Příčina nejznámější bolesti hlavy, migrény, nebyla dosud zcela jednoznačně vysvětlena. Jisté je, že významnou roli hraje dědičnost a různé faktory, které pomohou záchvat migrény vyvolat. K těmto faktorům patří stres, počasí, nedostatek či nadbytek spánku a kolísání hladin hormonů například při menstruaci.

Prvním následkem spuštění generátoru migrény je snížení prokrvení určité části mozku. Snížení pod kritickou hladinu způsobuje vznik příznaků tzv. aury. Snížené prokrvení mozku vyvolá rozšíření cév, které přivádí krev do mozku. Současně s tím se uvolní mnoho látek, které začnou působit na nejrůznějších místech v lidském těle. Výsledkem je další rozšíření cév a vznik zánětu. Vše dohromady má za následek jediné - bolest, kterou nazýváme migréna.

Pod učeným názvem tenzní bolesti hlavy (laicky ze stresu, únavy a přepracování) se skrývá snad nejčastější typ těchto obtíží. Na jejím vzniku má značný podíl psychika - vnitřní napětí, únava, úzkost, které vedou ke zvýšenému napětí šíjového a obličejového svalstva. To utiskuje a dráždí nervy a cévy směřující k mozku a bolest je na světě.

Jaké jsou příznaky?

Pár dní či hodin před migrénou můžete mít určité pocity či stavy, po kterých bude záchvat migrény následovat. Mohou to být příznaky jako depresivní nálada, či naopak euforie, ospalost, úzkost, podrážděnost, rozmrzelost, chuť na určitý druh potraviny, nebo naopak nechutenství.

Po několika hodinách se dostaví bolesti, nejčastěji jedné poloviny hlavy. Bolest bude nejspíš pulzující (údery kladivem, píchání jehlicemi), nejvíce v oblasti čela, oka či na jednom nebo druhém spánku. Bolest bude provázet pocit nevolnosti, nezřídka přímo zvracení. Nesnesete světlo a i jindy tiché zvuky Vám budou připadat nepříjemné. Bolest trvá od 4 do 72 hodin.

Někdy bolestem předchází tzv. aura (předzvěst). Uvidíte při ní pár minut zrakový vjem v některé části zorného pole. Bude vypadat podobně, jako když se zadíváte do žárovky a potom zavřete oči. Pohybuje se v závislosti na pohybu Vašich očí a může se i zvětšovat.

Oblast se bude lesknout, blikat, vlnit a třpytit. Jde o výpadek zorného pole. Po několika minutách zmizí a současně či v krátké době nastupuje bolest. Po odeznění bolesti se budete cítit vyčerpaní. Většina lidí usíná. Po probuzení asi nebudete mít žádné obtíže, někdy ještě přetrvává mírná tupá bolest několik hodin či dní.

Při tenzních bolestech hlavy bývá bolest tupá a postupně narůstá. Na rozdíl od migrény nebudete mít pocit tepající bolesti. Je to však bolest neméně otravující. Pocity tlaku "že se Vám ta hlava snad rozskočí" nebo "svíraní obručí kolem hlavy" bývají typické. Můžete mít nepříjemné pocity "bolesti vlasů" i při česání či dotyku. Tyto bolesti trvají od půl hodiny do několika dnů.

Jestliže jste někdy prožili záchvat bolestí hlavy typu cluster headache, nejspíše na něj jen tak nezapomenete. Bolest bývá velmi intenzivní, náhlá, nejvíce za okem či na čele. Provází jí výrazný neklid. Lidé s tímto typem bolesti se nezřídka bijí pěstmi do čela, buší hlavou o zem, pobíhají jak smyslů zbavení. Bolest náhle mizí, aby se v průběhu dne či měsíce ještě několikrát opakovala. Pak se na několik měsíců ztratí úplně.

Jak si pomůžete?

Klid a navlhčený ručník na čele patří mezi nejjednodušší účinné prostředky k tišení bolesti hlavy. Pomoci může také jemné tření spánků a masáž krku. Trápí-li Vás tenzní bolesti hlavy, pomoci Vám mohou volně prodejné léky potlačující bolest. Mezi nejznámější patří patří kyselina acetylsalicylová (např. Aspirin, Acylpirin, Aspro), ibuprofen (např. Nurofen, Ibalgin, Brufen) a paracetamol (např. Paralen, Ataralgin, Panadol).

Máte-li však záchvat migrény, tak Vám tyto léky pomohou pouze přechodně, anebo vůbec. Správná léčba migrény spočívá v podání léku při prvních příznacích aury nebo záchvatu bolesti. Lék má za úkol co nejrychleji utlumit záchvat a potlačit i všechny doprovodné příznaky (zvracení, nevolnost a jiné). Zároveň musí mít co nejméně nežádoucích účinků a fungovat i v případě dlouhodobého podávání.

Významný pokrok způsobilo objevení nového typu léků nazývaných triptany. Ty dnes představují nejúčinnější skupinu léků a tvoří základ léčby migrény. K dispozici jsou ve formě tablet, podkožních injekcí a jako nosní sprej.

Jak Vám pomůže lékař?

Kdy je třeba vyhledat lékaře? Jak poznáte, že je Váš stav závažný? Hranici mezi "banálními" a vážnějšími bolestmi hlavy můžeme sami najít jen obtížně. Obecně lze snad říci, že lékaře je vhodné vyhledat v případě, kdy Vás bolesti hlavy obtěžují do takové míry, že to má negativní dopad na Vaše běžné denní aktivity.

Ke správné diagnóze může lékaře dovést již při prvním kontaktu s Vámi podrobný rozhovor zaměřený na všechny okolnosti vzniku a průběhu Vašich obtíží (anamnéza). Jednotlivé choroby mohou mít svůj charakteristický průběh, vyvolávající příčiny, frekvenci vzniku, délku trvání a doprovodné příznaky. Vzpomeňte si na všechny detaily.

Zásadní je přesný popis charakteru bolesti, její intenzity a umístění. Určitě existuje místo, kde je bolest nejsilnější nebo kde vznikla (takových míst může být i víc). Bolest hlavy je často spojena s celou řadou doprovodných příznaků. Změny v kvalitě vidění, občasné zavrávorání nebo pády, pocit na zvracení nebo třeba až příliš nápadné zapomínání, to všechno jsou věci, o kterých musí lékař vědět.

Neměl by Vás překvapit ani dotaz na zdravotní stav Vašich rodičů, prarodičů a sourozenců. Bolesti hlavy, zejména typu migrény, jsou totiž velmi často dědičné.

Po úvodním rozhovoru nebo třeba i zároveň s ním přijde to, proč jste vlastně k lékaři přišli - vyšetření. Při něm se lékař důkladněji zaměří na oblast hlavy a krku, ale jistě neopomine ani ostatní části těla. Nedivte se proto, když Vás lékař požádá, abyste odložili oděv. Na vzniku bolestí hlavy se může podílet třeba i nesprávné držení těla, poruchy postavení obratlů nebo funkce páteře. Orientační informaci o funkčním stavu Vašeho nervového systému poskytne lékaři neurologické vyšetření.

V některých případech lze dojít k diagnóze již z rozhovoru a základního vyšetření. V jiných je třeba využít další alternativy. Mezi ně patří RTG snímek páteře, počítačová tomografie (CT) a/nebo magnetická rezonance (MR), snímání elektrické aktivity mozku (EEG - elektroencefalografie), event. ultrazvukové vyšetření a lumbální punkce. Jde o pouhý výčet všech možností, rozhodně to neznamená, že Vás čekají všechna uvedená vyšetření.

Výsledkem vyšetření a stanovení diagnózy je léčba určená právě na Vaše problémy. Z ordinace lékaře můžete odcházet s receptem nebo třeba "jen" doporučením jak se dále chovat, na co se soustředit a čeho se vyvarovat. Tak jako u většiny chorob, je i u bolestí hlavy základem úspěchu změna životosprávy. Společně s psychoterapií a relaxačními technikami může přispívat k podstatné redukci počtu záchvatů. Zkuste správný režim dodržovat a sami uvidíte.

Medikamentózní léčbu záchvatů můžeme dělit na "léky NA migrénu" (akutní léčba záchvatů) a "léky PROTI migréně" (léčba zabraňující vzniku záchvatu). Akutní léčba migrény se zaměřuje na již vzniklou bolest hlavy. Může být cílena pouze proti bolesti hlavy (nespecifická léčba - k.acetylsalicylová, ibuprofen, paracetamol a další) nebo zasahovat přímo do mechanismu vzniku migrény (specifická léčba - triptany).

V případě častého výskytu záchvatů migrény je na místě profylaktická léčba. Pravidelné a dlouhodobé užívání léků má za cíl snížit počet a frekvenci záchvatů o více než polovinu. Proti vzniku migrény působí celá řada dnes již běžně předepisovaných léků, další se zkoušejí.

Jak již bylo napsáno, bolesti hlavy typu migrény, bývají velmi často dědičné. S tím se, bohužel, zatím nedá nic dělat. Bolesti hlavy také ovlivňují hormonální změny v průběhu menstruace. I ty se hůře ovlivňují. Pomoci Vám může Váš gynekolog.

Existuje prevence?

Ano, migrénu, jako většinu nemocí, můžete ovlivnit. Co tedy děláte špatně? A jak si můžete sami pomoci?

Tak zaprvé, stres. Ten na nás může zaútočit kdykoliv a kdekoliv. Zkuste se mu vyvarovat, konfliktní situace řešte nejlépe ihned.

Zamyslete se také nad Vaším jídelníčkem. Existuje totiž řada potravin, které obsahují látku způsobující záchvaty migrény. Patří mezi ně hlavně čokoláda a plesnivé sýry. Snažte se také jíst pravidelně. Alkohol pijte střídmě. Dejte pozor na červené víno, může ovlivňovat frekvenci záchvatů! Nejen od migrény, ale celkově se Vašemu tělu uleví, přestanete-li kouřit.

Nesmíme zapomenout ani na tak důležitou věc, jakou je spánek. Bylo zjištěno, že nejen nedostatek, ale naopak přebytek spánku úzce souvisí s rozvojem bolestí hlavy. Ideální doba spánku je pro dospělého člověka 6,5 hodiny denně. Deprese a úzkosti svěřte do rukou lékaře. Jsou často provázené migrénou, psychoterapie a relaxační techniky Vám mohou významně ulehčit život.

A to nejdůležitější na závěr. Nekonzumujte nadbytek léků, aniž byste se poradili s lékařem. Návyk na léky může být významným a těžko odstranitelným faktorem vzniku chronických bolestí hlavy.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#