#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti hlavy (4. díl)

Medicína 28.5.2007

Bolesti hlavy způsobené hormony u žen, zejména migrény, mají velmi často spojitost se změnami hormonálních hladin, zejména estrogenu v průběhu menstruačního cyklu.

nachlazení, bolest hlavy, nevolnost, dívka, nemocná
nachlazení, bolest hlavy, nevolnost, dívka, nemocná

Za všechno můžou hormony

K vzestupu hladiny estrogenů dochází těsně před začátkem menstruačního krvácení. Také předmenstruační migrény souvisí se změnami hormonů, konkrétně s poklesem estrogenu a progesteronu. S hormony souvisí také vymizení záchvatů migrény v těhotenství. V jedné studii bylo zjištěno, že až u 64 % žen, které v souvislosti s menstruací trpěly bolestmi hlavy, došlo k vymizení jejich obtíží v těhotenství. Nicméně některé ženy popsaly v prvním trimestru naopak zhoršení obtíží a jejich vymizení až ve druhém a třetím trimestru gravidity.

#IMG#

Co bývá spouštěčem migrén u žen?

U některých žen může být spouštěčem migrenózních stavů užívání hormonální antikoncepce či hormonální substituční léčba v menopauze. Již v roce 1966 byla zjištěna spojitost mezi užíváním hormonální antikoncepce (hlavně s vysokým obsahem estrogenů) a migrénou. Frekvence vedlejších nežádoucích účinků hormonální (např. bolestí hlavy) antikoncepce klesá s klesajícím obsahem estrogenů.

Jak léčit migrénu spojenou s menstruací?

K léčbě bolestí hlavy spojených s menstruací jsou vhodné nesteroidní protizánětlivé léky. Doporučuje se s léčbou začít 2-3 dny před začátkem menstruace a léčbu končit s koncem menstruačního krvácení. Vzhledem k relativně krátké době užívání není třeba se obávat vedlejších nežádoucích gastrointestinálních účinků. Vzhledem k retenci tekutin v průběhu menstruace jsou vhodná k léčbě menstruačních bolestí hlavy také diuretika. Někteří odborníci rovněž doporučují snížit příjem soli pár dní před začátkem menstruace. U žen s hormonální substitucí v menopauze a bolestmi hlavy se doporučuje užívat nejnižší možné dávky hormonů pokud možno nepřerušovaně, bez týdenní pauzy. Rovněž pomocí hormonální substituce v náplasti lze stabilizovat hladinu estrogenu, a tím se zbavit bolestí hlavy. Problémem je léčba migrény v těhotenství. Vzhledem k ovlivnění plodu, činnosti dělohy a prokrvení placenty se užívání léků proti migréně v těhotenství důrazně nedoporučuje.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#