#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti hlavy u dětí

Medicína 28.5.2007

Také děti často trpí bolestmi hlavy. U mnoha dospělých začínají bolesti hlavy již v dětském věku. Bylo zjištěno, že až 20 % dospělých s bolestmi hlavy udává, že jejich obtíže začaly již před 10. rokem věku, a 50 % udává začátek těchto obtíží před 20. rokem věku.

Dítě, jídlo, popkorn
Dítě, jídlo, popkorn

Jakými typy bolestí hlavy mohou děti trpět?

Děti mohou trpět tenzními bolestmi hlavy, migrénami a bolestmi hlavy způsobenými zánětem vedlejších nosních dutin. U dětí častěji dochází k bolestem hlavy z důvodu infekce, nastuzení nebo horečky. Časté jsou bolesti hlavy při zánětech hltanu a středního ucha. Příčina migrény není dosud zcela známa.

#IMG#

Příčiny bolesti

Uvažuje se o změnách hormonálních hladin v mozku a důležitá je také dědičná predispozice. Téměř 90 % dětí a adolescentů s migrénou má v rodině ještě jiného člena s tímto onemocněním. Trpí-li oba rodiče migrénou, mají jejich děti až 70% riziko, že budou migrénou trpět také. V případě jen jednoho rodiče je toto riziko 25-50%. Stejně jako u dospělých bývají i u dětí spouštěči migrény stres, strach, deprese, nespavost, oslnivé světlo a hlasitý zvuk, určitá jídla, a také velká fyzická námaha. Příčiny tenzních bolestí hlavy bývají rovněž podobné jako u dospělé populace. Příčinou bývá stres z problémů ve škole, v zájmových činnostech či v rodině a špatné držení těla.

Léčba

Tenzní bolesti hlavy mohou být příznakem i závažných onemocnění, zvláště přidají-li se k bolestem hlavy poruchy zraku, slabost svalů a jiné závažné příznaky. V těchto případech se dítě musí podrobně vyšetřit a vyloučit vážné onemocnění (zánět mozkových blan, zánět mozku, krvácení, nádor, úraz hlavy). Léčba bolestí hlavy u dětí je podobná jako u dospělých. Zahrnuje užití léků, psychoterapii, biofeedback a podrobné vysvětlení spouštěcích faktorů bolestí. Dítě s chronickými bolestmi hlavy patří do péče dětského neurologa.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#