Čaj a čokoláda jsou prospěšné pro zdraví srdce

  • Redakce uLékaře.cz
  • 28.5.2007
  • Aktualizace: 22.10.2008
  • Medicína

Studie

Nejnovější studie ukazují, že složky černého čaje, jablek a čokolády mohou chránit srdce před onemocněním.

Výsledky této studie byly publikovány v časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Studie ukázala, že starší muži, kteří konzumovali v průběhu deseti let tyto potraviny obsahující složky zvané katechiny měli až o 51 % nižší riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdce v porovnání s muži, kteří tyto látky v potravě nepřijímali. Vědci navíc zjistili, že muži, kteří konzumovali nejvíc katechinů, častěji pravidelně cvičili, nekouřili, pili méně kávy a konzumovali více vlákniny a vitaminu C.

Čaj je prospěšný pro zdraví
Čaj je prospěšný pro zdraví

Závěr

Výzkumníci se však přesto domnívají, že tyto faktory by neměly ovlivnit celkové výsledky. Katechiny neboli třísloviny jsou součástí skupiny rostlin, flavonoidů, které jsou spojeny se snížením rizika rakoviny plic a dalších druhů onkologických onemocnění. Flavonoidy jsou antioxidanty, které neutralizují rakovinotvorné volné radikály. Katechiny jsou hlavní složkou čaje – tvoří 30 % sušeného zeleného a 9 % černého čaje. Zatím není zcela známo, jakým způsobem chrání tyto látky lidský organismus před některými chorobami. Výzkumníci se domnívají, že katechiny s největší pravděpodobností brání poškozování buněk tím, že pomáhají recyklovat antioxidanty, jako je vitamin E.

Líbí se vám článek?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x