Čaj a čokoláda jsou prospěšné pro zdraví srdce
Nejnovější studie ukazují, že složky černého čaje, jablek a čokolády mohou chránit srdce před onemocněním.
Studie
Nejnovější studie ukazují, že složky černého čaje, jablek a čokolády mohou chránit srdce před onemocněním.
Výsledky této studie byly publikovány v časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Studie ukázala, že starší muži, kteří konzumovali v průběhu deseti let tyto potraviny obsahující složky zvané katechiny měli až o 51 % nižší riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdce v porovnání s muži, kteří tyto látky v potravě nepřijímali. Vědci navíc zjistili, že muži, kteří konzumovali nejvíc katechinů, častěji pravidelně cvičili, nekouřili, pili méně kávy a konzumovali více vlákniny a vitaminu C.
#IMG#Závěr
Výzkumníci se však přesto domnívají, že tyto faktory by neměly ovlivnit celkové výsledky. Katechiny neboli třísloviny jsou součástí skupiny rostlin, flavonoidů, které jsou spojeny se snížením rizika rakoviny plic a dalších druhů onkologických onemocnění. Flavonoidy jsou antioxidanty, které neutralizují rakovinotvorné volné radikály. Katechiny jsou hlavní složkou čaje – tvoří 30 % sušeného zeleného a 9 % černého čaje. Zatím není zcela známo, jakým způsobem chrání tyto látky lidský organismus před některými chorobami. Výzkumníci se domnívají, že katechiny s největší pravděpodobností brání poškozování buněk tím, že pomáhají recyklovat antioxidanty, jako je vitamin E.