#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Čaj snižuje riziko rakoviny vaječníku

Medicína 23.9.2008

Doktorka Susanna C. Larsson se svými kolegy z Karolinska Institute ve Stockholmu zjistila, že pití dvou šálků čaje denně snižuje riziko rakoviny vaječníku. Výsledky studie vědci uveřejnili v prosincovém čísle časopisu The Archives of Internal Medicine.

Zelený čaj
Zelený čaj

Do studie probíhající v letech 1987 až 2004 bylo zahrnuto celkem 61 000 žen. Tyto ženy vyplnily dotazník dotazující se na složení jídelníčku. Pomocí Švédských národních registrů nádorových onemocnění a úmrtí vědci hodnotili vliv stravy na výskyt rakoviny vaječníku.

Kolik šálků čaje denně...

Výsledky studie ukázaly, že čím více ženy konzumovaly čaj, tím nižší měly riziko rakoviny vaječníku. Ve srovnání se ženami čaj nekonzumujícími měly ženy, které pijí šálek a méně čaje denně, o 18 % nižší riziko. Ženy pijící jeden šálek čaje denně měly o 24 % nižší riziko a ženy konzumující dva a více šálků čaje denně měly až o 46 % nižší riziko rakoviny vaječníku.

Jako prospěšný se zdá být hlavně černý a zelený čaj. Vědci uvedli, že prospěšný účinek mají hlavně v čaji obsažené antioxidanty.

Zdroj:
The Archives of Internal Medicine

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#