#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Časté kouření marihuany zvyšuje riziko rakoviny močového měchýře

Medicína 22.9.2008

Doktorka Martha K. Terris z Medical College of Georgia v Augustě se svými kolegy zjistila, že kouření marihuany zvyšuje riziko rakoviny močového měchýře. Výsledky studie na mužích ve středním věku vědci uveřejnili v roce 2006 v lednovém čísle časopisu Urology.

kouření
kouření
Doktorka Martha K. Terris z Medical College of Georgia v Augustě se svými kolegy zjistila, že kouření marihuany zvyšuje riziko rakoviny močového měchýře. Výsledky studie na mužích ve středním věku vědci uveřejnili v roce 2006 v lednovém čísle časopisu Urology. #IMG#

Podle vědců je kouření marihuany z hlediska vlivu na nádorová onemocnění škodlivější než kouření cigaret a způsobuje vznik malignit v časném věku. Do studie bylo zahrnuto celkem 52 mužů s rakovinou močového měchýře mladších 60 let a 104 mužů v kontrolní skupině.

Výsledky studie ukázaly, že u mužů s rakovinou močového měchýře bylo 88,5% kuřáků marihuany, ve srovnání s 69,2% mužů z kontrolní skupiny. Rovněž počet cigaret vykouřených za rok byl vyšší ve skupině s rakovinou močového měchýře ( 48 vs 28,5).

Vědci uvedli, že kouření marihuany je škodlivější i z důvodu kouření cigaret bez filtru. Tato látka také snižuje kontraktilitu detrusoru, následkem je zvýšení retence moči a expozice měchýře metabolitům marihuany.

Zdroj:
Urology 2006

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#