Černá rýže dokáže u alergiků tlumit zánět

  • Redakce uLékaře.cz
  • 1.2.2011
  • Aktualizace: 1.2.2011
  • Bez alergie

Rýže je základní potravinou pro jednu třetinu světové populace, a jak zdá, její potenciál ještě zdaleka nebyl vyčerpán. Vypadá to, že se brzy přesune z kategorie běžných potravin na daleko důležitější místo. Je totiž příkladnou ukázkou toho, jak nám lék k některým onemocněním leží přímo a doslova na talíři.

Černá rýže nejen jako zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů
Černá rýže nejen jako zdroj vlákniny, vitamínů a minerálů

Otruby jako antihistaminika

Podle studie Mendela Friedmana a jeho kolegů zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry se zdá, že méně známá varianta rýže, tzv. černá rýže, dokáže tlumit zánět, který je podstatou alergických onemocnění, jako jsou například senná rýma, astma a jiná onemocnění. Tento účinek byl prokázán již na pokusech na buněčných kulturách, při nichž se zjistilo, že látky z otrub z černé rýže dokážou potlačit uvolňování histaminu, který je jedním z aktérů uplatňujících se při vzniku zánětu.

 

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Černá rýže versus hnědá rýže

Otruby jsou odpadní produkty vznikající při zpracování obilovin, kdy se odstraňuje povrchová část zrna. Nazývat je slovem odpadní je však velkou chybou, protože právě otruby obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, vitamíny a minerály. A právě extrakty z otrub z černé rýže použili vědci při svých experimentech na téma alergie.

Ustupující zánět

Po injekční aplikaci se u myšek zredukoval kožní alergický zánět o 32 % a zároveň se snížila produkce dalších látek, které přispívají ke vzniku zánětu. Když vědci začali laboratorní myši krmit stravou, kterou z deseti procent tvořily právě otruby z černé rýže, snížili tak svědění, které je spojeno s alergickou kontaktní dermatitidou. Extrakty z otrub hnědé rýže, kterou po odstranění jejích povrchových vrstev známe jako bílou rýži, takové účinky neměly.

Možná tedy čeká černou rýži velká budoucnost a stane se nejen důležitou součástí jídelníčku alergiků, ale také součástí protizánětlivé léčby i prevence alergických onemocnění.

(jas)

Zdroj: www.sciencedaily.com

Líbí se vám článek?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x