Chcete snížit riziko infarktu? Choďte do nekuřáckých restaurací

Pokud si hlídáte své zdraví, můžete pro něj udělat zase o něco více: vyhýbejte se restauracím, kde se kouří. Ve Francii by o tom mohli vyprávět. Rok poté, co v tamních restauracích vešel v platnost zákaz kouření, totiž lékaři oznámili, že o 15 procent klesl počet případů infarktu myokardu.

Pokud si hlídáte své zdraví, můžete pro něj udělat zase o něco více: vyhýbejte se restauracím, kde se kouří. Ve Francii by o tom mohli vyprávět. Rok poté, co v tamních restauracích vešel v platnost zákaz kouření, totiž lékaři oznámili, že o 15 procent klesl počet případů infarktu myokardu.

Vyhýbejte se zakouřenému prostředí
Vyhýbejte se zakouřenému prostředí

Podobně příznivé zprávy hlásí i Itálie – lékaři v Římě zjistili, že výskyt akutních koronárních příhod klesl od roku 2005, kdy vešel v platnost zákon zakazující kouření v restauracích, více než o desetinu. Evropská kardiologická asociace věří, že podobně příznivý účinek by se mohl objevit i v ostatních evropských státech, které přijaly zákony omezující nebo zakazující kouření na veřejných místech.

Srdce se s cigaretami nekamarádí

Podle francouzských lékařů a vědců je k dispozici více než dostatek dat, která prokazují souvislost mezi kouřením a nemocemi srdce a cév. Na vzniku kardiovaskulárních nemocí se sice uplatňuje mnoho příčin, kouření je ale jedním z nejrizikovějších faktorů.

Přestože je zapotřebí dalších studií, které by dále prozkoumaly vztah kouření a úmrtnosti na infarkt myokardu a cévní mozkové příhody (neboli mrtvici), hovoří výrazný pokles úmrtnosti jednoznačně pro prospěšnost zákazu kouření. Ve Francii se tak potvrzují trendy, které byly již dříve zaznamenány v Itálii, Irsku a Skotsku zanedlouho poté, co tyto státy přijaly zákony omezující kouření.

 

Za restaurace čistější

Jedním z nejpádnějších argumentů je i to, že znečištění v restauracích a barech se snížilo o celých 35 procent – bez kuřáků můžeme tedy dýchat vzduch, který nám o třetinu méně ničí zdraví. Pasivní kouření zvyšuje riziko výskytu srdečních příhod, a zákaz kouření v restauracích má tak nepřehlédnutelný příznivý dopad na zdraví kuřáků i nekuřáků.

Cigarety v roli chemické továrny

Kouření je navíc zodpovědné za polovinu úmrtí, kterým bychom se mohli vyhnout. Kouření také může přispět k infarktu myokardu v každém věku. Při kouření se z cigarety do vzduchu, který vdechujeme, uvolňuje více než čtyři tisíce chemikálií. Ty jsou krví roznášeny do celého těla a ovlivňují všechny naše orgány.

Podle francouzských lékařů je důležité, aby se z těchto poznatků poučily i vlády ostatních evropských států a věnovaly méně pozornosti lobby tabákového průmyslu.

(hak)

Zdroj: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-02/esoc-har022608.php

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: