#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chronický únavový syndrom

Ordinace 6.7.2008

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

Spánek, muž
Spánek, muž

Únava je přirozenou reakcí našeho těla na zátěž. Je to výzva k odpočinku. Podobně jako hlad a žízeň vybízejí k jídlu a pití, únavou nás tělo vyzývá ke krátké přestávce, chvíli na zotavení. Pokud se rozhodneme, nebo jsme nuceni tuto výzvu ignorovat, může dojít k přetížení a poškození řady důležitých tělesných funkcí. Dojde k propuknutí doutnající nemoci, oslabené tělo podlehne i lehčí infekci, přetěžovaná kost se zlomí.

#IMG#

Odkládání odpočinku podle políček v diáři nás může po letech nepříjemně překvapit. Najednou nám nestačí víkend, týdenní dovolená, ani měsíc pracovní neschopnosti, abychom si dostatečně odpočinuli a byli schopni zase normálně pracovat. Únava se nás drží s nesmyslnou vytrvalostí. Jsme zdraví, nic nám nechybí, všechny lékařské výsledky jsou v pořádku. Tak co je špatně?

Jaké mohou být příčiny únavy?

Příčina dlouhodobé nepřirozené únavy u chronického únavového syndromu je neznámá. To je také hlavním kritériem, pro které je Vám tato diagnóza přidělena. Nemoc svým charakterem i průběhem připomíná banální virové onemocnění, jako je například chřipka. Pravděpodobným důvodem je infekční příčina nemoci kombinovaná s neschopností našeho obranného systému důsledky této příčiny odstranit.

Podstatné je, že všechna lékařská vyšetření jsou s negativním výsledkem. Příčinu naší únavy není možné vysvětlit žádnou jinou známou nemocí. Délka únavy neodpovídá vynaložené námaze. Jak dlouho únava trvá? Abychom mohli mluvit o únavě dlouhodobé (chronické), musí tento stav trvat nejméně 6 měsíců.

Další příznaky

Nepřekonatelná únava není bohužel jedinou nepříjemností, které Vás u tohoto onemocnění provázejí. Často si naměříte lehce zvýšenou teplotu. Typicky se teplota zvyšuje po větší i menší psychické a fyzické zátěži. Mohou Vás trápit nepříjemné pocity v krku. Pálení a škrábání v hrdle podobné lehčí angíně. Výsledky z výtěrů jsou přitom opakovaně negativní.

Příznaky nemoci Vám budou připomínat lehčí chřipku, nebo stav krátce po nemoci. Neurčité bolesti svalů a kloubů, bolesti hlavy na spáncích a za očima. Na krku si můžete nahmatat zvětšené mízní uzliny citlivé na dotek.

Někdy si připadáte jako simulanti. Doktoři na Vás nic nenašli a Vy přitom nejste schopni udělat ani desetinu toho, co jste zvládli dřív. Není divu, že se k takovému stavu často přidají i deprese, poruchy spánku a další psychické problémy.

Naučte se odpočívat

V dnešním civilizovaném světě nás stále něco pohání ke spěchu. Vydělat peníze, dosáhnout vyššího postavení, sledovat dění v nejbližším i vzdáleném okolí, obklopovat se novinkami. To všechno klade vysoké nároky na naši fyzickou i psychickou výkonnost. Více námahy však musí být vyváženo i delším odpočinkem. Pokud tuto zásadu nerespektujeme, připravujeme se o důležitý předpoklad úspěchu - o své zdraví.

Dostatečný a kvalitní odpočinek nám pomáhá předcházet řadě nemocí. Umět „na chvíli vypnout“, najít si „chvilku pro sebe“, jednoduše umění odpočívat, je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. V případě chronického únavového syndromu je kvalitní odpočinek často jedinou cestou jak dosáhnout zmírnění únavy i dlouhodobého zotavení.

U lékaře

K lékaři se dostáváte nejčastěji pro dlouhodobou únavu neúměrnou vynakládané námaze, která Vás začíná významně omezovat jak v pracovním, tak v soukromém životě. Nejprve přicházíte k praktickému lékaři. Dlouhodobá únava může být příznakem mnoha onemocnění, lékař Vás proto musí pečlivě vyšetřit. Základní vyšetření většinou zahrnuje běžnou lékařskou prohlídku a vyšetření krve.

Výsledky běžných vyšetření jsou však negativní. Jediným objektivním nálezem může být mírně zvýšená teplota, zvětšené citlivé mízní uzliny na Vašem krku nebo lehké zarudnutí v oblasti hrdla. Pro přetrvávání obtíží jste obvykle odesláni k některému specialistovi (internista, imunolog, neurolog, atd.). Tam se podrobíte dalším prohlídkám a odběru krve. Výsledky mají zhodnotit obranyschopnost vašeho organismu, odhalit jiné skryté nebo počínající onemocnění.

Sledování a léčbě chronického únavového syndromu se nejčastěji věnují specializovaná imunologická pracoviště. K přijetí na toto pracoviště budete potřebovat doporučení praktického lékaře nebo internisty.

Jak se na návštěvu u lékaře připravit? Sestavte si krátce, na několika řádcích stručný průběh a příznaky Vašeho onemocnění s dobou a trváním obtíží. Pokud je to možné, přineste s sebou i kopie předchozích lékařských zpráv a vyšetření. Často jsou některá vyšetření opakována zbytečně jen proto, že lékaři nemají mezi sebou kontakt.

Léčba chronického únavového syndromu představuje především změnu životního stylu. Z léků Vám může lékař předepsat preparáty používané ke zmírnění zánětu, proti alergii, nebo k podpoření Vašeho obranného systému. Při zvýšené teplotě nebo při horečce Vám může lékař předepsat antibiotika. Po proběhlém infekčním onemocnění vyžaduje Vaše tělo delší odpočinek než dříve, tomu by měla odpovídat i délka pracovní neschopnosti. U studentů bývá vhodný individuální studijní plán.

Kritéria nemoci Chronický únavový syndrom

Velká kritéria:
  1. Únava nebo snadná unavitelnost bez předchozích obtíží, která po odpočinku neodezní více jak na ½ intenzity a trvá déle než 6 měsíců.
  2. Je vyloučena jiná možná příčina únavy.
Malá kritéria:
  1. zimnice
  2. bolesti v krku
  3. bolesti svalů
  4. svalová slabost
  5. bolest hlavy
  6. bolesti kloubů
  7. bolestivé mízní uzliny na krku
  8. poruchy spánku
  9. psychické problémy (podrážděnost, nesoustředěnost, deprese)
  10. náhlý vznik obtíží
Objektivní příznaky:
  1. zvýšená teplota
  2. zánět v oblasti hrdla
  3. zvětšené a citlivé mízní uzliny v oblasti krku

Aby u Vás mohla být stanovena diagnóza chronický únavový syndrom, musí být splněna:

2 velká, 6 malých a 2 objektivní nebo 2 velká a 8 malých kritérií

Je třeba se obávat?

Chronický únavový syndrom Vás přinutí ke kratší nebo delší pracovní neschopnosti. Ve výjimečných případech může vést dokonce k částečné nebo úplné invaliditě. Omezuje Vás v práci, často i při běžných každodenních činnostech, žádné vážné zdravotní komplikace však sám o sobě nezpůsobuje.

Co můžete pro sebe udělat sami

Hlavní prostředky ke zvládnutí této nemoci leží ve Vašich rukou. Prvním podstatným krokem je naučit se s touto nemocí žít. Musíte se naučit správně odhadovat své fyzické a psychické možnosti a přizpůsobovat jim každodenní aktivity.

Nepřepínejte své síly. Snažte se vyhovět svým potřebám. Spát tak často a tak dlouho, kolik potřebujete. Odpočívejte kdykoliv Vás k tomu Vaše tělo vyzve. Někdy je intenzita obtíží vázána na pobyt v rušných a znečištěných městských aglomeracích. V takovém případě Vám může lékař doporučit i dlouhodobou změnu životního prostředí.

Máte rizika této nemoci?

Chronický únavový syndrom postihuje častěji ženy. Zastihne Vás často v nejproduktivnějším věku, tj. 25 až 40 let. Zpravidla následuje po několika letech náročné a zodpovědné práce, při které často přemáháte únavu a podceňujete nutnost adekvátního odpočinku.

mar

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#