Chystáte se na zabijačku? Pozor na hepatitidu E!

Hepatitida E už dávno není pouze exotickou chorobou Asie nebo Afriky. Stejně tak se můžete tímto typem žloutenky nakazit i v domácím prostředí. V současnosti je hlavní příčinou nákazy konzumace špatně tepelně zpracovaného masa!

Důležitá ochrana je důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabíjaček.
Důležitá ochrana je důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabíjaček.

Žloutenka typu E je virové onemocnění, které napadá játra a způsobuje jejich zánět. V zemích jihovýchodní Asie, Afriky a Střední Ameriky je hlavní cestou přenosu infekce kontaminovaná voda. Lidé se mohou nakazit nejen pitím takové vody, ale i při konzumaci ovoce a zeleniny, které byly ve vodě umyty, nebo z kostky ledu, kterou si dají do svého oblíbeného nápoje. Naproti tomu v České republice je většina případů hepatitidy E způsobena konzumací špatně tepelně zpracovaného masa, zejména vepřového. Proto se také někdy hepatitidě E říká zabijačková žloutenka.

Hepatitida E číhá v každé desáté jitrnici

Každá desátá jitrnice nebo jiný produkt z vepřového masa obsahují virus hepatitidy E. Vyplývá to z průzkumu, který probíhal v Anglii a Walesu. Riziko nákazy hrozí v případě, že pokrm z vepřového bude konzumován syrový nebo nebude dostatečně tepelně opracován. Virus hepatitidy E je zničen při tepelné úpravě, která trvá alespoň dvacet minut a při které teplota uvnitř masa dosahuje minimálně 70 stupňů. Pokud tedy svoji oblíbenou pochoutku důkladně tepelně zpracujete, snížíte riziko infekce na minimum.

 

Doporučené téma: Léčba cholesterolu

Poslední článek:
Zbyla vám velikonoční vejce? Víme, jak je zdravě využít!
I když dřív o vejcích kolovala různá tvrzení, dnes je doporučováno je zařazovat do pravidelného jídelníčku...  zobrazit téma

Jak se žloutenka typu E projevuje?

První příznaky se objevují většinou za 4 až 6 týdnů od nakažení a zpočátku mohou být poměrně nenápadné, např. může chybět typické žluté zbarvení bělma a kůže. Mezi časté příznaky žloutenky patří:

  • únava,
  • úbytek na váze,
  • nevolnost a ztráta chuti k jídlu,
  • bolest břicha,
  • žluté zbarvení bělma, kůže a sliznic,
  • tmavá moč a světlá stolice,
  • teplota.

Pro koho je hepatitida E nebezpečná?

Žloutenka typu E dokáže velice znepříjemnit život. Léčba často začíná hospitalizací v nemocnici i na několik týdnů. Dále jsou nutná různá dietní a režimová opatření. Po několika týdnech infekce většinou sama ustupuje. Existují ale skupiny obyvatel, pro které je infekce hepatitidou E velmi nebezpečná. Jedná se o pacienty s poruchami imunity a o těhotné ženy. Pokud se nakazí žena ve 3. trimestru těhotenství, má skoro 20% riziko, že na infekci zemře.

Jak se nákaze vyhnout?

Proti žloutence typu E nemáme dosud žádnou účinnou očkovací látku. Nejlepší ochranou tedy zůstává dodržování hygienických návyků, pití nezávadné vody a důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabijaček a zvěřinových hodů.

Zdroje: www.bbc.com
www.webmd.com

Autor článku:

Zuzana Mevaldová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: