Cigaretový kouř u dětí snižuje hladinu antioxidantů v těle

Děti vystavené účinkům cigaretového dýmu mají v krvi nižší hladiny antioxidantů. Ty za normálních okolností tělu pomáhají bránit se například proti následkům zánětu nebo nádorovému bujení.

Dětem vystaveným účinkům cigaretového dýmu lékaři doporučují konzumovat více ovoce a zeleniny
Dětem vystaveným účinkům cigaretového dýmu lékaři doporučují konzumovat více ovoce a zeleniny

Kouř ovlivňuje především antioxidanty, ostatní vitamíny nikoliv

Vědci studovali hladiny antioxidantů a množství vdechovaného kouře u více než dvou tisíc dětí ve věku do 18 let věku v průběhu let 2003–2004. Výsledky studie založené na těchto pozorováních byly prezentovány na sjezdu pediatrické společnosti v americkém Baltimoru a jsou dalším v dlouhé řadě důkazů, které potvrzují rizika pasivního kouření u dětí.

Expozici dětí tabákovému dýmu určovali vědci pomocí hladiny kotininu v krvi. Kotinin je látka tvořící se v těle během zpracování vdechovaného nikotinu a podle koncentrace kotininu se dá poměrně přesně určit, kolik tabákového kouře daná osoba vstřebala.

 

Podle vědců není ještě možné ze získaných poznatků vyvodit, že děti vystavené pasivnímu kouření vyžadují speciální potravní doplňky, které by jim pomohly sníženou hladinu antioxidantů zase doplnit. Přesto odborníci doporučují těmto dětem konzumovat syrové ovoce a zeleninu ve větší míře, než je běžné u jejich vrstevníků. Právě ovoce a zelenina v syrovém stavu totiž obsahují velké množství vitamínů a dalších látek s antioxidačními účinky. Kromě antioxidantů v krvi dětí zkoumali vědci také obsah dalších vitamínů, které však nemají antioxidační účinky. Zdá se, že hladina těchto vitamínů účinky cigaretového kouře ovlivněna není.

Neutralizéry volných radikálů

V současné době se má za to, že antioxidanty hrají důležitou roli v ochraně těla proti volným radikálům. Volné radikály jsou velmi reaktivní sloučeniny, které bouřlivě reagují s mnoha biologickými látkami a tím poškozují buněčné stěny a další složky organizmu. Volné radikály jsou zároveň přirozeně produkovány v mnoha procesech, které v těle probíhají, a organizmus proto potřebuje dostatek antioxidačních sloučenin, které by vzniklé radikály dokázaly neutralizovat. Mezi nejúčinnější antioxidanty patří například vitamíny E a C, foláty nebo beta-karoten.

(vek)

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com/articles/148873.php

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: