#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co dělat, když bolí celý člověk

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 6.2.2017

Mnoho pacientů se musí denně potýkat s různě intenzivní bolestí. Po letech se z bolesti a reakcí na ni stane nepřehledné klubko rozličných obtíží. Jak řešit tyto chronické obtíže?

Na nejrůznější bolesti si stěžuje mnoho lidí. Někdy jsou to potíže jen přechodné a mají poměrně jasnou příčinu – lze je tedy snadno vyléčit. Existuje ale spousta pacientů, kteří pociťují bolesti chronické. Postihují prakticky celé tělo a léčba těchto stavů může být velmi obtížná. Může se totiž jednat o onemocnění zvané fibromyalgie, což v překladu znamená bolesti svalů a vaziva.

Všechno špatně

Soudí se, že fibromyalgie může postihovat až 2 % celkové populace. Jde o stálé klienty nejrůznějších ordinací. Lékaři však často jejich potíže bagatelizují a odkazují je na běžná analgetika. Ta však mohou spíše uškodit. Jindy jsou i sami odborníci frustrovaní nelepšícím se stavem těchto pacientů. První zmínky o fibromyalgii lze najít již v literatuře 19. století. Lékaři jí začali věnovat pozornost ale až v 60. letech minulého století. Tehdy zaznamenali skupinu pacientů, většinou žen středního věku, které si stěžovaly na intenzivní bolesti. Trápily je též další potíže, jako jsou poruchy spánku a psychické problémy. Od té doby začal intenzivní výzkum fibromyalgie a snahy o zlepšení kvality života pacientů, kteří jí trpí.

Názory se liší

Dodnes není fibromyalgie zcela objasněná, mnozí lékaři dokonce její existenci stále neuznávají. Možná je to proto, že toto onemocnění se jako samostatná jednotka vyskytuje poměrně málo. Spíše se prolíná s mnohými dalšími chorobami, jako jsou chronický únavový syndrom, syndrom dráždivého střeva, srdeční palpitace, poruchy spánku a hormonální dysbalance. Právě proto jsou příznaky fibromyalgie velice pestré a individuální, stejně jako jsou pestré i příčiny tohoto onemocnění. Léčba tak bývá velmi svízelná.

Jak fibromyalgii poznat

Diagnóza fibromyalgie zahrnuje především povšechnou bolest těla, jinak nevysvětlitelnou, která trvá nejméně 3 měsíce. Může být popisována různě – jako tlak, pálení, trhání či jen prostě jako bolest. Druhým hlavním určujícím kritériem je enormní tlaková bolestivost při tělesném vyšetření tzv. spoušťových bodů, které jsou přesně definovány. Bolest může doprovázet:

  • únava,
  • poruchy spánku,
  • syndrom dráždivého střeva,
  • úzkost a deprese,
  • poruchy koncentrace a paměti,
  • bušení srdce,
  • svědění kůže,
  • premenstruační syndrom,
  • potíže s čelistním kloubem,
  • enormní citlivost na počasí a zevní stimuly (hluk, světlo apod.),
  • bolesti hlavy.

Vzájemných vazeb je více

Příčiny fibromyalgie tkví spíše v oněch doprovodných stavech. Chronický únavový syndrom může souviset s chronickou infekcí, často virovou, případně plísňovou. Osídlení plísněmi zase může být provázáno s tzv. syndromem „děravého“ střeva. To je stav chronického zánětu střevní sliznice, která propouští toxiny vznikající při trávení. Ty pak pronikají do celého těla. Syndrom „děravého“ střeva může mít souvislost i s nedokonalým trávením či skrytou alergií na některé potraviny. Velmi často se zmiňuje pšenice či kravské mléko, případně rafinovaný cukr. Často se k příčinám vzniku fibromyalgie řadí zátěž zejména těžkými kovy, jako je olovo, rtuť, arzen a další. Stejně jako je pestrý obraz tohoto onemocnění a jeho příčiny mnohočetné, tak i léčba musí být komplexní.

Homeopatie uleví

Homeopatické léky by měly být v léčbě pacienta s fibromyalgií použity vždy. Mohou postihnout i mnohdy skrytou příčinu vzniku onemocnění – a navíc homeopatie je terapií celostní a léčí na jiné rovině, než je přímo úroveň receptorů a membrán. Nejčastěji používané léky na fibromyalgii jsou tyto následující.

Arnica montana – má výrazný efekt na svalovou tkáň a je indikována tam, kde si pacient stěžuje na povšechné bolesti. Bývají popisovány jako pocity rozbitosti či zbitosti. Velmi přínosný je tento preparát tam, kde se potíže dají vztáhnout k nějakému úrazu či svalovému přetížení (například u intenzivně trénujících sportovců).

Actea racemosa – je lékem především pro ženy, které mají sklony k depresi, hormonálním rozladám a často si stěžují na bolesti krční páteře. Bolesti svalů opět může charakterizovat dojem rozbitosti. Obecně se potíže zhoršují chladem.

Bryonia alba – charakteristickým rysem pro užití tohoto přípravku je zhoršování bolestí při sebemenším pohybu. Stav zlepšuje chlad a tlak, zhoršuje ho teplo. Celkově se pak jedná o osoby velmi podrážděné.

Calcarea carbonica – preparát určený pro osoby, které si stěžují na bolesti svalů z námahy a chladu. Jsou to často lidé obézní, zimomřiví a ti, co se snadno unaví. Potí se jim ruce a nohy a jedli by hlavně sladkosti či vejce.

Causticum – tento lék zabírá na bolesti svalů ze suchého a chladného prostředí. V teple se potíže lepší. Tito pacienti si mohou stěžovat na pocit zkrácených šlach.

Gelsemium sempervirens – pomáhá při bolestech svalů doprovázených jejich třesem a celkovou únavou. Charakteristická bývá velká slabost při sebemenší námaze.

Kalium phosphoricum – je to hlavní preparát pro případy fibromyalgie s doprovodným únavovým syndromem. Pacienti mají problémy se soustředěním a i malá duševní námaha je u nich pociťována jako obrovská zátěž. Často se u nich setkáváme i s depresí, která může být střídána podrážděností.

Magnesia phosphorica – aplikuje se tehdy, když jsou bolesti křečovité a lepší se teplem. Trpící jedinci si mohou stěžovat i na neosvěžující spánek, kdy se ráno po probuzení cítí mnohem hůře než večer.

Nux vomica – přípravek první volby na fibromyalgii, kterou doprovázejí zažívací potíže. Dochází ke střídání průjmu a zácpy spolu s výraznou plynatostí po každém jídle.

Pulsatilla – jde o lék na velmi proměnlivé a stěhovavé bolesti, které střídají místo svého maxima. Potíže mají často vazbu na menstruační cyklus či hormonální poruchy. Často tedy tyto obtíže trápí ženy, především ty se sklony k depresi, plačtivosti a náladovosti. Vše se ale lepší projeveným zájmem a útěchou.

Rhus toxicodendron – je to preparát s obzvláštním vztahem k vazivu a kloubním vazům. Vhodný je u osob, které zlobí charakteristický pocit zatuhnutí, což pozorují zejména ráno. Klid či první rozhýbání jsou velmi bolestivé, ale poté se bolesti zlepší. Kromě rozcvičení potíže mírní teplo a masáž.

Výše uvedené léky jsou jen ty nejzákladnější, které se dají pro léčbu fibromyalgie použít. Příslušný preparát v ředění 9CH podáváme zpočátku 2–3× denně 5 granulí. Se zlepšením stavu lze počet dávek snižovat.

Uklidněte střeva 

Velmi pozitivní efekt může mít v případě fibromyalgie úprava trávení a celková detoxikace organismu. Co se týká trávení, je nutné v první řadě odhalit potraviny, které jsou pro střevo škodlivé. Ty se pak musí ze stravy vyloučit. Samozřejmě že i nejzákladnější úprava jídelníčku s vynecháním jednoduchých cukrů, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin a tzv. junk food může udělat velmi prospěšnou službu. V klinické studii s přechodem na veganskou dietu bylo zaznamenáno výrazné zlepšení příznaků fibromyalgie. Ke stabilizaci trávení mohou dále napomoci probiotika či doplnění trávicích enzymů.

Co ještě může pomoci

Podle výsledků klinických studií je pro zlepšení příznaků fibromyalgie důležité zejména pravidelné cvičení (postačí chůze či plavání 3–4× týdně minimálně na 30 minut). Nutná je i redukce stresu. Pro některé pacienty může být velmi přínosná masáž, chiropraxe či akupunktura. Zapomínat nelze ani na vitaminy, minerály a doplňky stravy. Studiemi ověřený účinek má však pouze užívání hořčíku, a to v dávce 300 mg 2× denně (vhodný je přípravek s opravdu dobrým vstřebáváním). Dále je prokázán pozitivní efekt užívání vitaminu B1, kvůli jeho roli v enzymatických systémech, a též vitaminu E jakožto antioxidantu.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+123
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Podmínka za soulož s ovcí aneb zoofilie, porucha sexuální preference

Muž, který souložil s ovcemi dostal za své počínání podmínku. Čtěte také komentář...

Jste drogově závislí? Ztrátu dokladů řešte raději ihned!

Při ztrátě nebo krádeži dokladů je nejdůležitější věc co nejrychleji nahlásit...

I člověk s drogovou minulostí může být bezproblémovým partnerem

Závislost na nezákonných drogách, natož na alkoholu může postihnout člověka...

Co je to opravdová láska?

Co to vlastně znamená „opravdově se zamilovat“? Je to chvíle, kdy nám při setkání...

Každodenní trable malých lidí aneb Když nedosáhnou nohama na zem

Lidé s malou tělesnou výškou musí denně čelit řadě problémů. Okolí na ně reaguje...

Průvodce po místech, kam míří jen ti odvážní

Lákají vás lokality opředené pověrami a pověstmi? Máte rádi nevysvětlitelné...

Co dělat, když bylo slunečních paprsků na naši kůži příliš

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků...

Jak je řízen spánek u slepých lidí?

Naše biologické hodiny jsou řízeny mimo jiné denním světlem. Na jeho intenzitě,...

Ponožky, které pomohou řešit plísně i zápach nohou

Nohy nás „nosí“ celý den, a přesto se k nim oproti jiným částem těla chováme...

Starší lidé mají nižší potřebu spánku

Podle nového článku publikovaného v Current Biology přichází společně s věkem...

Doporučujeme

Čtěte více

Co (všechno) Philip Morris zatajil kuřákům o cigaretových filtrech

V současnosti se více než devadesát procent cigaret vyrábí s filtrem. Jeho hlavním...

Co by měl každý rodič vědět o dětské obrně

Zavedením plošného očkování byla dětská obrna vymýcena ve většině zemí světa....

Co by měla obsahovat kloubní výživa?

Nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza, pokud dojde k jejímu zanícení,...

Co by mělo dítě umět, než jde do 1. třídy?

Který rodič by nebyl nervózní, když jde jeho dítě poprvé do školy? Připravte...

Co by o mé roztroušené skleróze měli vědět v práci?

Řada problémů v zaměstnání plyne z předsudků a nedostatku informací. Komunikace...

Co byste měli říct dětem, než vyrazí na tábor

Balení na letní tábory se blíží. Stejně důležité jako vybavit děti správným...

Co byste měli vědět o screeningu sluchu?

Orientační vyšetření sluchu dětí provádí pediatři při preventivních prohlídkách...

Co dělat a nedělat v den očkování hexavakcínou

Hexavakcína patří mezi velmi dobře snášené očkovací látky. Přesto její podání...

Co dělat, aby si i vaše partnerka užívala sex

Dva pojmy, kterých se muži bojí nejvíce: frigidita a problémy s erekcí. Ano,...

Co dělat, když biologická léčba nezabírá?

Roztroušenou sklerózu zatím vyléčit neumíme. Umíme ji však zastavit, zpomalit,...

Co dělat, když bylo slunečních paprsků na naši kůži příliš

Snad každý z nás se už někdy spálil na sluníčku. Podcenění síly slunečních paprsků...

Co dělat, když dojde k úrazu zubů u dětí?

Jak správně postupovat při zranění dočasných zubů a jak při úrazech trvalého...

Co dělat, když má dítě horečku?

Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte,...

Co dělat, když mi oznámí diagnózu rakovina?

A je to tady. Lékař pojmenoval to, na co jsme se báli i jen pomyslet. Šetrně...

Co dělat, když se vám přemnoží kvasinky v zažívacím ústrojí?

Kvasinky má v těle téměř každý. Ve zdravém organismu se ale vyskytují jen v...

Co dělat, když si dítě ze školy přinese nakažlivou nemoc?

Docházka do školy nebo školky s sebou občas přináší nebezpečí v podobě nakažlivých...

Co dítě ponižuje víc? Pleny, nebo mokré povlečení?

Noční pomočování je pro dítě velice stresující záležitost, která dokáže snižovat...

Co dnes zlepšuje kvalitu života stomiků?

Trh se zdravotními pomůckami nabízí celou řadu produktů pro stomiky, které významně...

Co hlídat, pokud se stravujete alternativně?

Přestože se obecně některé alternativní stravovací režimy považují za zdraví...

Co je biologická léčba a k čemu se využívá?

Příchod biologické léčby byl v medicíně převratem, který otevřel nevídané možnosti...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#