#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to hospic ?

Medicína 28.5.2007

Hospice jsou speciální zařízení pro umírající. Pojem hospice znamená původně útulek, útočiště. Tento termín byl používán již ve středověku pro tzv. domy odpočinku, kde si mohli poutníci po dlouhé cestě odpočinout.

ležící pacientka vykonává hygienu s pomocí zdravotní sestry
ležící pacientka vykonává hygienu s pomocí zdravotní sestry

V tomto století ožila myšlenka hospiců v nové podobě. Smyslem péče v těchto zařízeních je zajistit potřebným důstojné umírání. V současné době je na světě asi 2000 hospiců. První hospic byl otevřen v Londýně a jmenuje se St. Christopher`s Hospic. V České republice byl otevřen první hospic v lednu roku 1996, a to v Červeném Kostelci.

Český hospic

Jmenuje se Hospic Anežky České a je výsledkem společného projektu Diecézní charity v Hradci Králové a Ecce homo (Sdružení na podporu domácí péče a hospicového hnutí). Hospice jsou vítaným, leč pouze doplňkovým typem nejrůznějších způsobů péče o umírající. Mimo jiné i proto, že jen někteří mohou být přijati do hospicového programu. Limitem je nejen omezená kapacita hospiců, ale především skutečnost, že jen některým umírajícím vyhovuje způsob hospicové péče.

Přijetí do hospicového programu se řídí určitými zřetelně omezenými pravidly. Bylo by chybné se domnívat, že hospic je jen lepší variantou léčebny pro dlouhodobě nemocné. Jistě, i v hospicu může dožít starý nemocný člověk, ale hospicová péče vyhovuje a je přínosem především pro onkologicky nemocné středního a staršího věku a dále pak pro HIV–pozitivní pacienty, resp. nemocné AIDS. Jmenovaní jsou totiž schopni poskytnout na základě plné informace o svém zdravotním stavu a prognóze právoplatný informovaný souhlas s přijetím do hospicu. A ten je jeho bezpodmínečným předpokladem.

Co je prioritou?

Prioritou hospiců je mírnit bolest umírajících, a to nejen fyzickou, ale i psychickou, a zajistit materiální a sociální komfort. Návštěvy příbuzných a přátel jsou povolovány trvale. Pacient může opustit i na několik hodin nemocnici (je-li toho schopen), vždy ovšem v doprovodu další osoby. Všechno úsilí směřuje k tomu, aby pacient žil pohodlně a úměrně svým možnostem s tím, že možnost smrti je v určité době reálná.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#