#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to hydrokéla?

Medicína 28.5.2007

Hydrokéla je označení pro nahromadění tekutiny v obalech varlete. Není u ní prokázána stranová predispozice, může se objevit i oboustranně.

sono, ultrazvuk, apendix, zobrazení
sono, ultrazvuk, apendix, zobrazení

Hydrokélu dělíme na:

  • Vrozenou hydrokélu – jde o přetrvávající komunikaci mezi dutinou břišní a dutinou varlete.
  • Získanou hydrokélu – může vzniknout buď při zánětech varlete či nadvarlete, nádorech, nebo její vznik není jasný (většina hydrokél).
#IMG#

Jak se hydrokéla projevuje?

Dochází k postupnému nebolestivému zvětšování šourku nebo má pacient tahavé bolesti jdoucí do třísla, může dojít až k zanořování penisu.

Jak se diagnostikuje?

Lékař pozná, že se jedná o hydrokélu z typické anamnézy, vyšetřením pohmatem a pomocí tzv. diafanoskopie (prosvícení šourku baterkou ve tmě, které odhalí tekutinu v obalech a odliší hydrokélu od nádoru). K potvrzení diagnózy lze použít ultrazvuk.

Jak se hydrokéla léčí?

Léčba může být konzervativní či chirurgická. Konzervativní léčba přichází v úvahu u novorozenců (zde je důsledkem přetrvávajícího spojení mezi dutinou břišní a dutinou varlete), kde se může hydrokéla vstřebat (jen za předpokladu, že se výše uvedené spojení uzavře). Přetrvává-li hydrokéla více než jeden rok, je namístě léčba chirurgická.

Dále je konzervativní léčba indikována u starých a rizikových mužů. Zahrnuje nošení suspenzoru, eventuálně provedení punkce a vypuštění obsahu. Po odsátí lze do obalů aplikovat např. tetracyklinová antibiotika s anestetikem pro sklerotizační efekt. Výsledky jsou však jen dočasné. Chirurgická léčba, která se liší podle toho, je-li provedena v dětském, či dospělém věku. U dětí se zásadně operuje v třísle a přerušuje se spojení mezi dutinou břišní a varletem. U dospělých se volí přístup z šourku a obaly varlete se při této operaci zřasí, čímž se docílí minimálního pooperačního otoku a krvácení.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#