#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Co je to zaječí nemoc?

Medicína 28.5.2007

Jedná se o nemoc, která se k nám rozšířila r. 1936 z Rakouska a která má při správné léčbě dobrou prognózu. Původcem je mikrob Francisella tularensis. Rezervoárem nákazy jsou v přírodě drobní hlodavci, od nichž se nákaza přenáší na větší zajícovité hlodavce i na další zvířata. Infekci na zvířata přenášejí především klíšťata, zčásti i komáři. Také na člověka mohou přenést nákazu členovci, častěji však dochází k infekci poraněním při odchytu, stahování a porcování nemocných zvířat, vdechnutím infekčního prachu z kontaminovaného obilí či slámy. Infikovat se lze i požitím kontaminované potravy (masa zajíců, padaného ovoce apod.) a vody. Přírodní ohniska jsou u nás zejména na jižní Moravě a v Polabí.

léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce
léky, medikamenty, prášky, léčiva, preskripce
Jedná se o nemoc, která se k nám rozšířila r. 1936 z Rakouska a která má při správné léčbě dobrou prognózu.

Původcem je mikrob Francisella tularensis. Rezervoárem nákazy jsou v přírodě drobní hlodavci, od nichž se nákaza přenáší na větší zajícovité hlodavce i na další zvířata. Infekci na zvířata přenášejí především klíšťata, zčásti i komáři. Také na člověka mohou přenést nákazu členovci, častěji však dochází k infekci poraněním při odchytu, stahování a porcování nemocných zvířat, vdechnutím infekčního prachu z kontaminovaného obilí či slámy. Infikovat se lze i požitím kontaminované potravy (masa zajíců, padaného ovoce apod.) a vody. Přírodní ohniska jsou u nás zejména na jižní Moravě a v Polabí.

#IMG#

Jaký je obraz tohoto onemocnění?

Po inkubační době 1 až 10 dnů se objeví zvýšené teploty, celková slabost a onemocnění se manifestuje v závislosti na vstupní bráně infekce v několika formách:

  • forma vředová s postižením uzlin – v místě poranění se vytvoří drobný vřed a zduří regionální lymfatické uzliny (např. drobný vřed na prstě a zduření uzlin v loketní jamce a v podpaží).
  • forma oční s postižením uzlin – branou vstupu infekce je spojivka, nemoc se projeví hnisavým zánětem spojivek s otokem víček a zduřením uzlin před uchem.
  • forma ústní s postižením uzlin – vzniká po požití infikované stravy, branou vstupu je sliznice krčních mandlí. Projeví se hnisavou angínou se zduřením podčelistních uzlin.
  • forma břišní – vzniká obdobně, jen branou vstupu mikroba je trávicí ústrojí. Projeví se horečkami, průjmy, bolestmi břicha a zvětšením sleziny.
  • forma hrudní – vzniká po vdechnutí infikovaného prachu či aerosolu. Vytváří se zápal plic (bronchopneumonie) s výraznou reakcí hilových plicních uzlin.

Toto rozdělení není platné absolutně, onemocnění může probíhat i chronicky (dlouhodobě) bez výrazných místních příznaků nebo se projevy jednotlivých forem mohou vzájemně kombinovat.

Jak se choroba léčí?

K léčbě se používá kombinace antibiotik. Při vážném postižení uzlin lze uvažovat o jejich chirurgickém odstranění. Prognóza je při správné a včasné terapii většinou dobrá.

Jaká je prevence?

Nad ulovenými zajíci je třeba provádět veterinární dozor. Je nutno pravidelně lidi o této chorobě informovat a exponované skupiny obyvatelstva (myslivci) očkovat.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#