#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cvičení v těhotenství (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Z čeho by se měl váš cvičební program skládat? Abyste se cítily fit, měl by vás cvičební program protáhnout a posílit vaše svaly. Vždy se nejdříve během pěti minut rozehřejte a protáhněte. Kontrolujte si tep během nejvyšší tělesné aktivity. Měl by se pohybovat kolem 140–160 tepů za minutu. Zvýšenou aktivitu by mělo následovat spíše odpočinkové cvičení ukončené opětovným opatrným protažením celého těla.

Cvičící žena
Cvičící žena

Z čeho by se měl váš cvičební program skládat?

Abyste se cítily fit, měl by vás cvičební program protáhnout a posílit vaše svaly. Vždy se nejdříve během pěti minut rozehřejte a protáhněte. Kontrolujte si tep během nejvyšší tělesné aktivity. Měl by se pohybovat kolem 140–160 tepů za minutu. Zvýšenou aktivitu by mělo následovat spíše odpočinkové cvičení ukončené opětovným opatrným protažením celého těla.

#IMG#

Některá základní doporučení:

Noste pohodlné oblečení a dobře padnoucí podprsenku. Vaše prsa se během těhotenství zvětšují a při cvičení byste v nich mohly cítit bolestivé napětí. Neméně důležitá je i vhodná a pohodlná obuv. Zamezíte tak bolestem zad. Dostatečně jezte (příjem kalorií by měl být o 300 kalorií vyšší než před těhotenstvím). Cvičení by nemělo být prostředkem ke zhubnutí.

Cvičte nejdříve jednu hodinu po jídle. Před cvičením, během cvičení i po něm pijte dostatek tekutin. Po cvičení na podlaze se zvedejte pomalu, aby se vám nezatočila hlava. Nikdy nepřepínejte své síly.

Jaké fyzické změny mohou ovlivnit vaši schopnost cvičit?

Tělesné změny během těhotenství kladou zvláštní nároky na vaše tělo. Během těhotenství například vaše tělo spotřebuje více kyslíku a energie než normálně. Hormony produkované během těhotenství způsobují uvolnění šlach a svalových úponů, které zpevňují vaše klouby. Proto je v těhotenství vyšší riziko úrazu. Také vaše vyšší váha a nerovnoměrné rozložení této váhy na vašem těle ovlivňují rovnováhu těla.

Kdy je třeba okamžitě ukončit cvičení a vyhledat lékaře:

Cítíte-li bolest v břiše, v pánvi, nebo začnete-li cítit kontrakce. Všimnete-li si, že přestaly pohyby plodu. Cítíte-li mdloby, závrať či nevolnost. Začnete-li krvácet z pochvy či praskne-li vám plodová voda. Při nadměrném zrychlení vaší srdeční akce a zkrácení vašeho dechu rovněž ihned ukončete cvičení.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#