#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Diabetická neuropatie

Ordinace 28.5.2007

Cukrovkou trpí v České republice téměř 820 tisíc lidí. Cukrovka obvykle nebolí. Avšak její komplikace, mezi které patří i diabetická neuropatie mohou být velmi nepříjemné. Někdy Vás mohou přímo ohrožovat na životě.

transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi, jehla
transfuze, krev, dárce, zdravotníctvi, jehla

Diabetická neuropatie

Cukrovkou trpí v České republice přes 820 tisíc lidí. Cukrovka obvykle nebolí. Avšak její komplikace, mezi které patří i diabetická neuropatie mohou být velmi nepříjemné. Někdy Vás mohou přímo ohrožovat na životě.

Příčiny: Vlivem špatného odbourávání krevního cukru v krvi dochází k poškození jednotlivých orgánů. Poškozeny mohou být cévy, srdce, nervy, ledviny a sítnice.

Příznaky: Velmi nepříjemné bývá brnění, necitlivost a narůstající slabost konečků dolních, později i horních končetin. Ale projevy jsou různé.

#IMG#

Léčba: Spočívá hlavně v dodržení léčebného režimu cukrovky, ovlivnění vlastní neuropatie a jejích nepříjemných důsledků.

  • Chcete se dovědět více, jak ovlivnit tuto komplikaci?
  • Víte, kdo neuropatii léčí?
  • Kam se obrátit a co Vás čeká při vyšetření?

Čtěte více...

A když se dostaví komplikace cukrovky...

Určitě znáte někoho, kdo trpí cukrovkou. Možná máte nějaké příbuzné nebo dokonce Vy sami tímto onemocněním trpíte. Cukrovka nebolí a člověk si ani neuvědomuje, co hrozí, pokud se nedostaví komplikace. A pak bývá někdy pozdě. Mezi základní komplikace cukrovky patří kromě postižení očí (retinopatie), ledvin (nefropatie) i postižení nervů, které se nazývá diabetická neuropatie. Může velmi znepříjemnit život u jinak činných a aktivních lidí žijících plnohodnotným životem.

Co znamená a jak vzniká diabetická neuropatie?

Diabetická neuropatie je postižení nervů. Příčinou je cukrovka čili onemocnění nazývané diabetes mellitus. Diabetes mellitus je onemocnění látkové přeměny, při kterém dochází ke špatnému zpracování cukru (glukosy) v krvi. Je to důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku insulinu. To je hormon produkovaný slinivkou břišní (pankreatem).

Onemocnění cukrovkou je velmi rozšířené. Může postihnout člověka v kterémkoliv věku. Podle statistik je v České republice přes 820 tisíc diabetiků! Odlišují se dva základní typy diabetu. Je to jednak diabetes 1. typu. Ten může vzniknout v kterémkoliv věku, avšak častěji v mládí po prodělané infekci. Nejčastěji to bývá virosa, která postihne slinivku. Následkem toho vázne produkce insulinu, kterého je poté nedostatek.

Diabetes mellitus 2. typu postihuje starší věkovou skupinu a lze jej vysvětlit jako zhoršenou odpověď těla na insulin. Častěji se vyskytuje u obézních osob, ale není to pravidlem. Důsledkem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi (hyperglykémie), která ovlivňuje další látkovou přeměnu. Rychleji dochází ke kornatění tepen, ucpávají se drobné cévy, horší se ledvinné funkce a nakonec - a to se dostáváme k jádru věci - dochází k ovlivnění látkové přeměny v nervech.

Následkem toho je zhoršení jejich funkce, které může zůstat nepoznáno nebo se projevuje různými příznaky. Diabetickou neuropatií trpí asi 50% nemocných s DM 1. typu a asi 20-40% diabetiků 2. typu. Statistické údaje se však různí podle metodiky zpracování.

Jak se takové postižení projeví?

Existují různé druhy nervů. Nervy sloužící k vnímání citlivosti (senzitivní), nervy zprostředkovávající pohyb (motorické) a nervy ovlivňující Vaše vnitřní orgány, srdce, zažívání, močový trakt. Při cukrovce mohou být postiženy všechny typy nervů. Zpočátku samostatně, později bývají obvykle postiženy všechny.

Ty nejdelší jsou nejzranitelnější. Proto bývají nejprve postiženy dolní končetiny. Nejčastější formou je tzv. distální symetrická polyneuropatie (postižení více nervů na dolních končetinách, postižení je na obou stejné). Poškozeny bývají nejdříve nervy sloužící k vnímání citlivosti. Projeví se to nejprve na dolních končetinách, při ulehnutí do postele nebo usínání. Objeví se nepříjemné brnění, pálení, vadí přikrývka, což pacienta obvykle velmi obtěžuje, protože nemůže dobře spát. Postupně se přidávají výpadky funkce nervů. Člověk má pocit, jakoby měl nohy namočené ve vodě.

Postupně (během měsíců) přestává cítit dotyk, teplo a bolest nejvíce na konečcích dolních končetin. Porucha se může rozšířit po kotníky, kolena a objeví se i postižení končetin horních. Připomíná to situaci, jakoby měl člověk rukavice nebo ponožky. Přidává se postupně horšící se slabost konců končetin (postižení nervů ovládající pohyby), neobratnost rukou nebo zakopávání, nestabilita při chůzi. Ta se projeví zejména za šera nebo při zavřených očích.

Protože člověk dobře necítí dotyk, teplo a chlad, může se stát, že se spálí, aniž si toho všimne. Vznikají tak bolestivé a nehojící se vředy, může se zbortit nožní klenba apod. Navíc se přidávají další poruchy. Na nohách chybí ochlupení, kůže se svráští a nohy jsou suché, nepotí se. Nutno podotknout, že postižení bývá symetrické. Tzn. obě strany bývají postiženy stejně. Podobné projevy se mohou objevit při výrazné výchylce hladiny krevního cukru, které dochází jednak při zhoršení cukrovky, jednak při náhlém poklesu při intensivní léčbě insulinem.

Další formou bývá postižení na vícero místech, bývá nesymetrické, jen na jedné straně. Takže jsou například postiženy nervy inervující hlavu, což se projeví hlavně okohybnou poruchou. Začnete vidět dvojitě (někdy i to může být prvním projevem nepoznané cukrovky), ochrne vám lícní nerv (poklesne koutek na jedné straně, nemůžete dovřít oko, zapískat, vrásčit čelo). Můžete mít pocity necitlivosti nebo bolestí na trupu, které se pásovitě šíří od páteře na hrudník či břicho (thorakoabdominální neuropatie). Dále může být postiženo i svalstvo stehenní a pánevní, což se projeví zejména bolestmi a slabostí příslušného svalstva. Hůře vstáváte ze židle, hůře chodíte ze schodů či do schodů. Tyto formy se mohou různě kombinovat, nebo se vyskytnout samostatně.

Často bývají postiženy i nervy vnitřních orgánů. To se projeví jednak zažívacími obtížemi. Může být zvracení, průjmy, zácpa, pocity na omdlení nebo omdlívání při rychlém postavení, horší močení, časté močové infekce. Protože jsou postižena i vlákna pro bolesti, může proběhnout např. infarkt, aniž by Vás něco bolelo. Častá bývá také porucha srdečního rytmu. Zvláštní situací bývá i porucha pocení. V horní části těla se potíte hodně a v dolní obvykle málo.

Postiženy mohou být i jednotlivé nervy v místech, kde probíhají zúženým prostorem. Takto bývá např. postižen nerv vedoucí do ruky, který probíhá přes zápěstí v úzkém prostoru (n. medianus) a vzniká tak tzv. syndrom karpálního tunelu. Projeví se nočním brněním obou rukou, později neobratností palce. Člověka obtěžuje, že musí často vstávat a rukama třepat.

Jinou poruchou je postižení nervu v oblasti lokte (n. ulnaris), což se nazývá odborně syndrom kubitálního sulku. Projeví se pocitem brnění na malíkové straně ruky, postupným ochabováním drobných svalů ruky s následnou neobratností. Existuje i celá řada dalších postižení jednotlivých nervů, ale bývají vzácnější.

Co dělat aneb první pomoc

Neuropatie vzniká postupně a je nutné vyhledat lékaře, aby doporučil další vyšetření. Podezření na cukrovku může někdy vzbudit právě noční brnění nohou nebo pocity brnění rukou (oboustranný syndrom karpálního tunelu). Vyšetření cukru v krvi patří mezi základní.

Cukrovka se však nejčastěji projeví velkým pocitem žízně a častým močením (zvýšený cukr v krvi s sebou strhává vodu) a zvýšenou únavností. Pokud dojde například ke vzniku dvojitého vidění, je nutno navštívit neprodleně lékaře. Příčina může být i jiná než cukrovka. Například cévní mozková příhoda nebo porucha přenosu vzruchu z nervu na sval (myasthenia gravis) může toto také způsobit.

Kam tedy mám jít o co mě čeká?

Odborníkem na cukrovku je diabetolog. To je internista specializující se na toto onemocnění. Pokud má podezření na postižení nervů, odesílá pacienta k neurologovi. Ten Vás důkladně vyzpovídá. Bude se Vás ptát, jak rychle a k jakému postižení došlo, co je provázelo, jaké byly další příznaky. Vyšetří Vás od hlavy až k patě, nechá předpažit ruce, projít se, proklepe Vás kladívkem, nechá sáhnout rukou na špičku nosu, vyzkouší napětí svalů atd.

Základním vyšetřením je běžné laboratorní vyšetření (odběr krve), které spočívá ve vyšetření krevního cukru, ledvinných a jaterních funkcí. Pozor! Nespolupracující pacienti 3 dny před kontrolou u diabetologa drží dietu. Předtím se chovají zcela nezodpovědně a jedí cokoliv. Dá se to poznat. Existuje poměrně běžné vyšetření tzv. glykovaného hemoglobinu, jehož hodnota určí přibližně hodnoty krevního cukru za 2-3 měsíce dozadu.

Mezi základní vyšetření k průkazu postižení nervů patří vyšetření EMG (elektromyografie), které sestává ze 2 částí. V první se nalepí elektrody na sval či kůži nad nervem. Pak se malým elektrickým výbojem aktivuje příslušný nerv a snímá a hodnotí odpověď. V druhé části vyšetření se velmi tenkou jehlou vyšetřuje elektrická aktivita svalu, zpočátku v klidu, poté při mírné a maximální svalové síle. Vyšetření není vysloveně bolestivé, může však být nepříjemné.

Existují i další doplňující neurologická vyšetření, která se spíše provádějí k odlišení dalších možných příčin. Jedním z nich je například EEG vyšetření (elektroencefalografie) - snímání elektrických potenciálů z povrchu hlavy nebo vyšetření očního pozadí k posouzení stavu cév či vyšetření moče.

Léčba je hlavně důslednost, dodržení režimu a spolupráce:

Léčbu bychom mohli rozdělit na tři části. První je léčba vlastního onemocnění, což je cukrovka. Druhou skupinou léčba neuropatie a poslední léčba nepříjemných příznaků, např. brnění, které mohou neuropatii provázet. Nezbytná je důsledná dieta. "Nehřešit!". Kontrolovat a chovat se podle nařízení diabetologa.

Jako podpora základních režimových opatření se užívají léky. Jsou to tzv. perorální antidiabetika. Pokud to nestačí, Používá se insulin. To je hormon produkovaný slinivkou, kteří si píchají nemocní pod kůži. V případě zhoršení je někdy nutný i pobyt v nemocnici k úpravě hladiny krevního cukru v krvi.

Další částí léčby je léčba vlastní neuropatie. Ta spočívá v podávání léků rozšiřující cévy, podávají se vitaminy, hlavně B, E. Speciálně u tohoto postižení se podávají ještě léky ovlivňující špatnou látkovou přeměnu nervových vláken, kam patří léky s obsahem kyseliny alfa lipoové, kyseliny linolenové, inhibitory aldosoreduktásy a další.

Ovlivnění příznaků spočívá zejména v ovlivnění nepříjemného brnění. Tam se podávají léky ze skupiny antiepileptik, případně i léky ze skupiny antidepresiv, jejichž výhodným účinkem je zmírnění bolesti. Důležitá bývá i rehabilitace (například vířivka na dolní končetiny).

Můžu se nějak chránit?

Především řádnými režimovými opatřeními. Dodržováním diety a doporučením lékařů. Důležité je též včasné upozornění na tyto příznaky. Čím dříve se začnou léčit, tím je větší naděje na úspěch. V případě postižení je nesmírně důležitá například péče o nohy, dobrá a vhodná obuv, kontrola, zda-li nedochází ke vzniku vředů či otlaků, které se pak špatně hojí.

Máte riziko diabetické neuropatie?

Je až s podivem, že diabetická neuropatie může postihnout i lidi s poměrně mírnou cukrovkou a naopak lidé se špatně kompenzovanou cukrovkou nemusí mít žádné postižení. Toto však neopravňuje k tomu, chovat se nezodpovědně!

Časté otázky:

Jak postupovat v případě obtíží?

Pokud jste sledováni pouze obvodním lékařem, obraťte se na něho, pokud diabetologem svěřte se mu se svými obtížemi. Někdy se stává, že je člověk vyšetřen jako první neurologem a pak odeslán k diabetologovi. Důležité je cukrovku zjistit, řádně léčit vlastní onemocnění a jejich komplikace.

Jak mě diabetická neuropatie ohrožuje?

Poměrně nebezpečné může být špatné vnímání bolesti. Otlaky a vředy na nohou, bezbolestný infarkt. Nestabilita dolních končetin může vést k pádu a poranění. Brnění může působit bolest a nespavost.

Může mě diabetická neuropatie ohrozit na životě nebo vést k ochrnutí?

K postižení dochází poměrně zvolna. Výjimkou mohou být postižení izolovaných nervů či vícečetné postižení nervů. Ke smrti by mohly vést spíše komplikace např. nebolestivý infarkt. Riziko ochrnutí je malé, někdy dochází k výraznějšímu oslabení končetin s poruchou chůze. Život mohou ovlivnit též další přímé komplikace cukrovky postižení ledvin vedoucí k ledvinnému selhání, postižení zraku či komplikace nepřímé, jakými jsou například ucpávání cév dolních končetin nebo vyšší náchylnost k cévní mozkové příhodě.

(pok)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#