Dieta obsahující nízkotučné mléčné výrobky snižuje riziko hypertenze

  • Redakce uLékaře.cz
  • 23.9.2008
  • Aktualizace: 23.9.2008
  • Medicína
Doktor Alvaro Alonso se svými kolegy z University of Navarra v Pamploně ve Španělsku zjistil, že dieta obsahující nízkotučné mléčné výrobky snižuje riziko vzniku hypertenze. Výsledky této prospektivní studie vědci uveřejnili v listopadovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Dieta snižuje riziko hypertenze
Dieta snižuje riziko hypertenze

Do studie bylo zahrnuto celkem 5880 dobrovolníků průměrného věku 37 let s normální hodnotou krevního tlaku a bez kardiovaskulárního onemocnění. Pomocí dotazníků byla po dobu 27 měsíců sledována konzumace mléčných výrobků.

Během této doby došlo k 180 novým případům hypertenze. Výsledky studie ukázaly, že s rostoucí konzumací nízkotučných mléčných výrobků klesala incidence hypertenze. U tučných mléčných výrobků a celkového příjmu vápníku tato asociace pozorována nebyla.

Zdroj:
Am J Clin Nutr. 2005;82:972-979

Líbí se vám článek?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x