#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dieta obsahující nízkotučné mléčné výrobky snižuje riziko hypertenze

Medicína 23.9.2008

Doktor Alvaro Alonso se svými kolegy z University of Navarra v Pamploně ve Španělsku zjistil, že dieta obsahující nízkotučné mléčné výrobky snižuje riziko vzniku hypertenze. Výsledky této prospektivní studie vědci uveřejnili v listopadovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

tlak
tlak

Do studie bylo zahrnuto celkem 5880 dobrovolníků průměrného věku 37 let s normální hodnotou krevního tlaku a bez kardiovaskulárního onemocnění. Pomocí dotazníků byla po dobu 27 měsíců sledována konzumace mléčných výrobků.

Během této doby došlo k 180 novým případům hypertenze. Výsledky studie ukázaly, že s rostoucí konzumací nízkotučných mléčných výrobků klesala incidence hypertenze. U tučných mléčných výrobků a celkového příjmu vápníku tato asociace pozorována nebyla.

Zdroj:
Am J Clin Nutr. 2005;82:972-979

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#