Dopřávali jste si o dovolené? Pozor na cholesterol!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 11.8.2016
  • Aktualizace: 11.8.2016
  • uLékaře.cz

Zdrojem cholesterolu jsou pro člověka tučné živočišné produkty. Tedy maso, mléčné výrobky, máslo, sádlo či vejce. Mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik cholesterolu se v našem jídle skrývá. Nebo si to možná nechceme uvědomovat. Máme přece prázdniny a komu by se líbilo omezovat se o dovolené, že?

Vajíčka, která byla dlouhá léta v nemilosti výživových odborníků, se nyní opět vrací do zdravého jídelníčku
Vajíčka, která byla dlouhá léta v nemilosti výživových odborníků, se nyní opět vrací do zdravého jídelníčku

Vysoké hodnoty cholesterolu v krvi staví člověka před riziko vzniku onemocnění srdce a cév, jako je ateroskleróza a s ní související infarkt či mozková mrtvice. Jeho přítomnost v malém množství je však v těle, a tedy i v potravě přirozená a potřebná. Důležité je však to s cholesterolem nepřehánět. Kde všude na nás číhá?

Co bude ke snídani

  • Vajíčka, která byla dlouhá léta v nemilosti výživových odborníků, se nyní opět vrací do zdravého jídelníčku. Žloutek sice obsahuje tuky a cholesterol, ale oproti mnoha dalším potravinám v nijak dramatickém množství. Pokud to tedy s vajíčky k snídani nepřeženeme a přes den se vyhneme ostatním jídlům bohatým na cholesterol, můžeme si je klidně dopřát.
  • Sladké pečivo a cukrářské výrobky mohou být skrytou cholesterolovou bombou. Krémové zákusky bývají často plné nasycených mastných kyselin a pečené buchty zase transmastných kyselin, což jsou dva „špatné tuky“ negativně ovlivňující hladiny tuků v krvi. Místo sladkého těsta tak sáhněte raději po ovesných vločkách, čokoládu vyměňte za ovoce a před krémem dejte přednost nízkotučnému mléku či jogurtu.

Svačinky se sčítají

  • Zmrzlina, ať už kopečková, či „na špejli“, by měla být v našem jídelníčku naprostou výjimkou. Miska krémové zmrzliny má údajně více tuku než hamburger. Pokud se bez ledové sladkosti vy či vaše děti neobejdete, vybírejte si rozhodně ovocné, vodové „sorbety“.
  • Brambůrky neboli chipsy jsou sice bez cholesterolu, neboť je k jejich výrobě použit rostlinný tuk, ale umělým nasycováním rostlinných olejů vznikají transnenasycené mastné kyseliny, které výrazně zvyšují hladinu krevního LDL cholesterolu. V potravinářství se tyto tuky používají ke smažení běžně a pytlík chipsů je jich plný.

O poledním jídle přemýšlejte 

Nemusíme nejspíše opakovat, že jídlo z fast foodů na zdraví nepřidá. Plný cholesterolu je jak cheeseburger, tak i smažené kuře. Ponecháním kůže a osmažením se zcela vytratí charakter kuřete jako dietního masa. Tmavá masa (vepřové, hovězí) a výrobky z nich přirozeně obsahují živočišný tuk. Pořádným hovězím steakem tak svou doporučenou denní dávku cholesterolu téměř vyčerpáte. Dopřávejte si proto tuto lahůdku jen občas. Játra jsou plná důležitých minerálů a stopových prvků, především železa. Jejich obsah cholesterolu je však tak velký, že lidé se sklonem k jeho vysokým hodnotám by se jim měli vyhnout úplně.

Zákeřné „skrýše“ cholesterolu

  • Káva. Nápoje typu latté či frappé bývají z plnotučného mléka. A to ani nemluvíme o různých ledových kávových koktejlech, které nabízejí populární řetězce. Často je mylně vnímáme jako „kávu“, ačkoliv jsou plné šlehačky a tučné smetany.
  • Sýry. Máme je za přírodní, zdravou potravinu plnou vápníku. Ovšem například čedar je ze třetiny tvořen tukem, z valné většiny nasyceným, a o cholesterol zde rovněž není nouze.
  • Mořské plody. Jakožto živočichové také obsahují tuk a cholesterol. Vzhledem k tomu, jak relativně málo masa se skrývá v ohromném těle humra či krevety, je jejich obsah v tomto mase poměrně velký. To je třeba mít na paměti a ve dnech, kdy si dopřejeme porci krevet, se vyvarovat ostatních potravin bohatých na cholesterol. 

Zdroj: www.everydayhealth.com/high-cholesterol/diet/ten-high-cholesterol-foods-to-avoid/#01

http://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/trans-nenasycene-mastne-kyseliny-ve-vyzive-cloveka-429776

www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/cheddar-cheese?portionid=56420&portionamount=100.000

Autor článku:

Lucie Kovářová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: