Dopřejte si flavonoidy pro zdraví: citrusy jsou jich plné!

Flavonoidy, bioflavonoidy, někdy také označované jako vitamin P, jsou velkou skupinou látek obsažených v rostlinách. Kromě různých druhů ovoce a zeleniny a často zmiňovaných citrusových plodů se s nimi můžeme setkat v ořeších, obilovinách, koření, ale i ve víně a v čaji.

Druhý nejčastější flavonoid je rovněž obsažen v citrusových plodech.
Druhý nejčastější flavonoid je rovněž obsažen v citrusových plodech.

 

Látky tělu prospěšné

Flavonoidy mají celou řadu pozitivních účinků na lidský organismus. Z vědeckých prací vyplývá, že dokážou bojovat proti alergiím a zánětům, rozšiřují cévy a jsou dokonalými antioxidanty. Výzkum se věnuje i jejich možným protirakovinným účinkům. Schopností diosminu, hesperidinu a rutinu snižovat křehkost kapilár, zlepšovat mikrocirkulaci a zvyšovat napětí cévní stěny se využívá v podpůrné léčbě křečových žil a hemoroidů.

Hesperidin

Flavonoid obsažený převážně v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a zlepšuje mikrocirkulaci. Díky tomu se používá při léčbě chronické žilní nedostatečnosti, hemoroidů i jako prevence žilních trombóz.  

 

Diosmin

Druhý nejčastější flavonoid je rovněž obsažen v citrusových plodech. Zvyšuje napětí žilní stěny a mikrocirkulaci. Redukcí oxidačního stresu chrání krevní vlásečnice. V kombinaci s hesperidinem se používá v léčbě projevů žilní nedostatečnosti nebo hemoroidů a zkoumá se i jeho možný pozitivní účinek na krvácející dásně.

Koncentrace flavonoidů v jednotlivých citrusových plodech se může významně lišit. Nejvíce jich najdete v plodech:

  • citronovníku (Citrus limon) – přibližně 20 mg ve 100 ml šťávy,
  • pomerančovníku čínského (Citrus sinensis) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce,
  • mandarinky obecné (Citrus reticulata) – přibližně 20 mg ve 100 g čerstvého ovoce a 50–100 mg ve 100 g sušené kůry,
  • tangoru (hybrid pomerančovníku a mandarinky) – přibližně 15 mg ve 100 g čerstvého ovoce.

Další známé a často konzumované citrusové plody – pomelo (Citrus grandis) a grapefruit (Citrus paradisi) – obsahují jen malé množství hesperidinu (přibližně 4 mg ve 100 g čerstvého ovoce).

Naproti tomu hybridy odvozené od pomerančů – divoký pomeranč (Citrus aurantium), bergamot (Citrus bergamia) a chinotto (Citrus myrtifolia) – hesperidin prakticky neobsahují (4,7 mikrogramu ve 100 g čerstvého ovoce).

Zdroje: http://www.whfoods.com
http://www.mdpi.org

Autor článku:

MUDr. Radovan Fiala

Specializace: chirurgie cévní, kardiochirurgie

autor je cévní chirurg

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x