#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Elektrokardiogram

Ordinace 14.9.2008

EKG je velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě Vašeho srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch Vašeho těla, kde ho lze snímat EKG. Pokud někde v srdci dojde ke změně elektrické aktivity, může se lékař domnívat, že je Vaše srdce nemocné.

soutěž
soutěž

Co je to EKG?

EKG je velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě Vašeho srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch Vašeho těla, kde ho lze snímat EKG. Pokud někde v srdci dojde ke změně elektrické aktivity, může se lékař domnívat, že je Vaše srdce nemocné.

Jak to EKG vlastně pracuje?

EKG je přístroj, který citlivě snímá elektrickou aktivitu Vašeho srdce v čase. Pomocí vodičů, které máte připevněné na několika různých částech Vašeho těla, vyhodnocuje elektrické změny na srdci na několika místech zároveň. Výsledek je obvykle zaznamenáván na speciální papír jako takzvaná EKG křivka. Tu potom lékař zhodnotí a podle ní může posuzovat Vaší srdeční funkci.

Kdy Vám „natočí“ EKG?

EKG vyšetření patří k jednomu z nejzákladnějších,. Pokud je Vám více jak čtyřicet let, jistě už máte svoje první EKG za sebou. V urgentních případech je EKG uděláno každému. Je to první informace o stavu srdečního svalu například při podezření na infarkt myokardu nebo srdeční arytmie. Standardně bývá monitorován i člověk s těžším úrazem. Plánovaně Vás EKG vyšetření čeká například před operací nebo v rámci preventivních interních kontrol. Prostě čekejte, že se Vás lékař nejdříve zeptá, jak se Vám daří, a pak Vám spolu s tlakem udělá i EKG vyšetření. Patří to k lékařskému bonmotu.

Mám se bát, nebolí ta „elektřtina“?

Ne, nebojte se. Až budete vyšetřováni, ve stejný moment bude spolu s Vámi připojeno k jinému EKG přístroji dalších minimálně deset lidí v České republice. Samozřejmě ne k tomu samému. Za jeden den se v běžné okresní nemocnici udělá kolem 50 EKG vyšetření a všichni vyšetřovaní tuto proceduru jistě přežijí. Vyšetření nebolí, není nepříjemné, prostě ho kromě vodivé pasty na Vašem těle ani neucítíte.

Co mám před vyšetřením udělat?

Žádná speciální příprava není nutná. Nenechte se rozrušit cizím prostředím ve zdravotnickém zařízení. Může to zkreslit výsledek Vašeho EKG vyšetření. Buďte klidní. Pokud máte kardiostimulátor, nahlaste to předem. Oblékněte si volné šaty, při vyšetření je nutné část oděvu odložit, tak ať s tím nemáte mnoho práce.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Sestra nebo laborantka Vás požádá, abyste si trochu odložili. Minimálně tak, aby byl přístupný Váš hrudník a volné kotníky a zápěstí. Přesně tam Vám totiž umístí elektrody poté, co Vás položí na vyšetřovací lůžko. Před přiložením každé elektrody bude místo pod ní na Vaší kůži navlhčeno speciálním gelem pro zajištění dostatečné vodivosti. Pokud se dostavíte těsně po kilometru kondičního běhu, Váš pot zajistí totéž. To však nedoporučujeme. Až budou všechny elektrody na svých místech, začne vlastní vyšetřování a elektrická aktivita Vašeho srdce bude zaznamenána na papír. Někdy Vás obsluhující personál požádá o různá dechová cvičení. Obyčejně to bývá nádech se zadrženým dechem, nebo dýchání hluboké. I tím se dá sledovat změna elektrické aktivity Vašeho srdce.

Co bude po vyšetření?

Po vyšetření nezapomeňte při loučení pěkně pozdravit. Je to společenské norma. Ach tak, Vás zajímá, jestli máte mít nějaký speciální režim? Ne. Pokud nebudete vyzvání k dalším vyšetřením nebo nezůstanete v nemocnici, odeberte se dle libosti kamkoliv a dělejte cokoliv podle svých možností.

Kdy bude výsledek?

Výsledek vyšetření je prakticky ihned. Je to křivka EKG. Aby však měla nějakou výpovědní hodnotu, musí ji nejprve zhodnotit příslušný lékař, obvykle internista nebo praktický lékař. Je-li v ordinaci přítomen, asi Vám výsledek sdělí bezprostředně. V ostatních případech to bude jakmile křivku uvidí, co bývá týž den jako Vaše vyšetření.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#