#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ergometrie

Ordinace 14.9.2008

Ergometrie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat práci Vašeho srdce při zátěži. K vyšetření se používá bicyklový ergometr nebo běžící pás. Bicyklový ergometr je přístroj, který se skládá z rotopedu a EKG měřícího zařízení. V průběhu vyšetření lékař sleduje EKG křivku a tepovou frekvenci při různých intenzitách zátěže.

Srdce,EKG,
Srdce,EKG,

Co je ergometrie?

Ergometrie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat práci Vašeho srdce při zátěži. K vyšetření se používá bicyklový ergometr nebo běžící pás. Bicyklový ergometr je přístroj, který se skládá z rotopedu a EKG měřícího zařízení. V průběhu vyšetření lékař sleduje EKG křivku a tepovou frekvenci při různých intenzitách zátěže.

Na jakém principu ergometrie stojí?

Přístroj snímá Vaší EKG křivku a tepovou frekvenci pomocí elektrod připevněných na hrudník a na končetiny. EKG křivka ukazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. Elektrody umístěné na hrudníku snímají elektrické potenciály ze srdce a získané informace EKG přístroj po zesílení zpracovává a zapisuje v podobě křivky na papír nebo na obrazovku. Získané EKG křivky mají charakteristický vzhled, z nichž zkušený lékař snadno odečte Vaše srdeční onemocnění. Ergometrie je vyšetření srdce při zátěži. Při zátěži se mohou objevit na EKG křivce změny, které při klidovém na EKG záznamu nejsou patrny. Takto může lékař odhalit skryté srdeční onemocnění.

Kdy lékař navrhuje toto vyšetření?

Lékař předepisuje toto vyšetření, potřebuje-li určit charakter Vašeho srdečního onemocnění (ICHS). Dále při kontrole stávajícího onemocnění nebo pokud potřebuje zjistit intenzitu zátěže při tréninku. Ischemická choroba srdečníICHS“ je onemocnění srdce, při kterém dochází k zanášení věnčitých tepen srdce tukovými částečky. Tento stav vede ke tvorbě aterosklerotických plátů a ke zmenšení průměru tepny. Díky zmenšenému průměru přívodných vyživujících tepen není srdeční tkáň dostatečně vyživována, a to se projeví bolestí. Charakteristické bolesti na hrudi se zvyšují při zátěži, kdy srdce vyžaduje vyšší přísun okysličené krve. Na základě bicyklové ergometrie je možné odhadnout závažnost ICHS a sledovat její průběh. Dále se toto vyšetření provádí na pracovištích tělovýchovného lékařství, kde se používá ke zjištění vhodné intenzity zátěže u sportovců při sportovních aktivitách nebo u pacientů v rekonvalescenci.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je fyzicky náročné. Neprovádí se u pacientů se zúženou aortou, s nestabilní angínou pectoris a u pacientů trpících závažnými poruchami srdečního rytmu, zánětem žil či akutním zánětlivým onemocněním.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Dvanáct hodin před vyšetřením nekuřte ani nepijte alkohol. Dvě hodiny před vyšetřením již nic nejezte, nepijte kávu. Ráno před vyšetřením si změřte teplotu, neměla by být zvýšená. Na vyšetření si vezměte s sebou ručník, mýdlo, sportovní oděv (krátké kalhoty a triko) a sportovní obuv. Před ergometrií Vás lékař obvykle ještě klinicky vyšetří a sestra Vám natočí klidové EKG a změří tlak. Pokud se necítíte dobře, oznamte to na začátku vyšetření lékaři. Někdy je nutná i úprava Vašich léků. Konkrétně Vám poradí lékař, který ergometrii předepisuje.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Při zátěžové ergometrii Vám ošetřující personál připevní elektrody na hrudník a končetiny. Lékař Vám změří tlak a tepovou frekvenci a poté začnete šlapat na rotopedu. Nejprve bez zátěže a postupně lékař zátěž zvyšuje až do maximálního zatížení. Po každém zvýšení zátěže Vám ošetřující personál změří tepovou frekvenci a zkontroluje EKG záznam. Po skončení vyšetření přístroj zaznamená Vaší EKG křivku ještě po dobu 10 minut. Vyšetření trvá se všemi náležitostmi zhruba 30 min.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Toto vyšetření je zcela bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Ergometrii lze nahradit vyšetřením na běhátku, nelze-li ji z nějakého technického důvodu provést. Jízda na rotopedu je nahrazena chůzí popřípadě během a ostatní náležitosti jsou stejné.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#