Eskymáci díky konzumaci ryb nevědí, co je infarkt myokardu

Rybí maso má řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V naší zeměpisné poloze nepatří ryby k běžnému jídelníčku průměrných českých domácností a smažený kapr o Vánocích je mnohde jediným rybím pokrmem za celý rok. Abychom měli o důvod víc jíst ryby ve větším množství, přišli vědci s novými fakty o pozitivních účincích rybích tuků.

Dopřejte si ryby častěji, prospějete svému srdci
Dopřejte si ryby častěji, prospějete svému srdci

Ryby na talíři častěji než jednou ročně

Složky zodpovědné za příznivý efekt rybích jídel se nazývají složitě – omega3-polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). První poznatky o nich sahají přibližně 40 let zpátky do minulosti, kdy se vědci začali zajímat, proč Eskymáci tak vzácně prodělávají infarkt myokardu. Tehdy byly objeveny tyto specifické mastné kyseliny z ryb, které Eskymáci konzumují ve velkém. Postupně bylo zjištěno, že pozitivně ovlivňují oběhový, zažívací, nervový a imunitní systém lidského těla.

 

Vědecký článek uveřejněný v posledním čísle (12/2010) Journal of Cardiovascular Translational Research přináší shrnutí dosavadních poznatků o vlivu omega3-PUFA na srdeční rytmus. Z epidemiologických studií bylo již dříve patrné, že tyto látky snižují pravděpodobnost vzniku poruch srdečního rytmu a s tím spojeného rizika náhlé srdeční smrti.

Mastné kyseliny ovlivňují iontové kanály

Lékaři se proto zaměřili na to, jakým způsobem omega3-PUFA ovlivňují přesun důležitých iontů v srdečních buňkách. Bylo zjištěno, že rybí mastné kyseliny dokážou ovlivnit iontové kanály pro vápník, sodík a draslík. Zejména tyto prvky se podílejí na vzniku srdečního rytmu a dosud používané léky proti poruchám srdečního rytmu fungují právě na principu ovlivňování těchto iontových kanálů.

Omega3-PUFA by tedy mohly být užity jako efektivní a bezpečný lék proti poruchám srdečního rytmu. K jejich medicínskému využití v této indikaci je však ještě dlouhá cesta. Zatím se musíme spokojit s pocitem, že při konzumaci ryb děláme něco pro své zdraví. A na další rybu na talíři nemusíme nutně čekat až do příštích Vánoc.

(omat)

Zdroj: http://www.springerlink.com/content/r40578352p08k322/

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: