#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Glukózový toleranční test v těhotenství

MUDr. Veronika Přibylová 18.6.2013

Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení cukrovky neboli diabetu mellitu. Vzhledem k tomu, že se lékaři v oboru gynekologie a porodnictví ne zcela vzácně setkávají s takzvanou těhotenskou neboli gestační cukrovkou, jež může mít negativní dopad na vyvíjející se plod, patří dnes oGTT mezi základní screeningová vyšetření prováděná v graviditě.

těhotná žena se zeleninou
těhotná žena se zeleninou

Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení cukrovky neboli diabetu mellitu. Vzhledem k tomu, že se lékaři v oboru gynekologie a porodnictví ne zcela vzácně setkávají s takzvanou těhotenskou neboli gestační cukrovkou, jež může mít negativní dopad na vyvíjející se plod, patří dnes oGTT mezi základní screeningová vyšetření prováděná v graviditě.

Kdy se oGTT provádí…

Pokud existuje u těhotné ženy vyšší riziko, že onemocní během gravidity cukrovkou, doporučí gynekolog oGTT již v prvním trimestru. V ostatních případech je pak toto vyšetření prováděno standardně mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Pravděpodobnost rozvoje gestačního diabetu zvyšuje: výskyt diabetu jakéhokoliv typu v rodině, předchozí porod plodu s hmotností vyšší než 4 000 g, nadváha či obezita, diabetes mellitus v předchozí graviditě, přítomnost cukru v moči (glykosurie), předchozí porod mrtvého plodu, hypertenze nebo preeklampsie v předchozích graviditách, opakované potraty a věk nad 25 let.

Proč se test provádí…

Těhotenská cukrovka neboli ta, co vzniká v těhotenství a v období šesti neděl po porodu zase odeznívá, se vyskytuje asi u 3–4 % gravidních žen. Představuje nebezpečí jak pro matku, tak pro dosud nenarozené miminko. Typickou známkou takzvané diabetické fetopatie (poškození plodu těhotenskou cukrovkou) je především vyšší porodní hmotnost přesahující 4 000 g, se kterou může být spojena řada komplikací doprovázejících porod. Vyskytnout se však mohou také plicní nezralost, poruchy srdečního rytmu, novorozenecká žloutenka, závažné odchylky v hodnotách krevního cukru a iontů a podobně. Nezanedbatelné je rovněž zvýšené riziko obezity dítěte v budoucnu a rozvoje cukrovky druhého typu. Matka trpící gestačním diabetem je v těhotenství více ohrožena zvýšeným krevním tlakem, preeklampsií, poškozením jater a předčasným porodem.

Kdy je testování nevhodné…

oGTT se neprovádí u těhotných, u kterých již byla potvrzena diagnóza diabetu. Přerušuje se v případě, kdy glykémie nalačno testovaná v úvodu vyšetření přesáhla stanovenou mez nebo vyšetřovaná žena během testu zvrací.

Jak se připravit…

Před plánovaným vyšetřením, které probíhá obvykle v dopoledních hodinách, je nutné 10–14 hodin nejíst, nekouřit, necvičit a k pití využít pouze neslazené nápoje, ideálně vodu. Během tří dnů před testem by těhotná neměla nikterak výrazně měnit svůj jídelníček a záměrně omezovat množství cukrů. Na samotné vyšetření je vhodné si vzít knihu nebo něco jiného na zabavení, a to vzhledem k jeho časové náročnosti.

Jak vyšetření probíhá…

Vyšetření začíná odběrem vzorku žilní krve nalačno. Následně je těhotné podáno 250 ml tekutiny (vody nebo čaje), ve kterém je rozpuštěno přesné množství (75 g) sladké glukózy. Ačkoliv může být nápoj pro někoho až nepříjemně sladký, je třeba ho vypít celý, a to během 5–10 minut, jinak nebudou výsledky vyšetření směrodatné. Další krev pak musí být odebrána přesně 120 minut od požití roztoku, nepovinně navíc v 60. minutě. Během této doby by těhotná neměla kouřit, nic jíst či pít a vykonávat jakoukoliv větší fyzickou aktivitu.

Jaký je princip vyšetření…

Vyšetření zjednodušeně řečeno testuje, jak je náš organismus schopen se vyrovnat se zátěží glukózou, která je coby jednoduchý cukr obsažena v řadě běžně konzumovaných potravin a její příjem v určité míře je pro přežití nezbytný. Zdravé tělo je za pomoci hormonu inzulínu produkovaného slinivkou břišní schopno udržet hladinu cukru v krvi (glykémii) v bezpečném rozmezí. V případě cukrovky, a to nejen té těhotenské, je však stanovená horní mez překročena, glykémie nabývá vyšších a pro organismus nebezpečných hodnot a k normálu se vrací pomaleji, než je tomu u zdravých jedinců. V některých případech je množství cukru v krvi zvýšeno již nalačno, což samo o sobě stačí k odhalení cukrovky a následný oGTT již není prováděn.

Co nám řeknou výsledné hodnoty…

Hodnocení výsledků krevních odběrů je při oGTT u těhotných přísnější v porovnání se zbytkem populace. Pro gestační diabetes svědčí jakákoliv z následujících hodnot: glykémie nalačno přesahující 5,6 mmol/l, v první hodině od zátěže glukózou vyšší než 8,9 mmol/l či ve druhé hodině nad 7,7 mmol/l.

Kdy test opakovat…

S nutností opakování oGTT by se těhotná měla setkat pouze tehdy, řadí-li se do vysoce rizikové skupiny pro rozvoj těhotenské cukrovky a vyšetření v prvním trimestru bylo negativní. Poté by mělo být znovu provedeno mezi 24. a 28. týdnem gravidity. Jedinou výjimkou, kdy je třeba test opětovně absolvovat, je podezření na jeho chybné provedení. Pokud jsou výsledky již jednou patologické, a to byť jen mírně, případné zopakování celého oGTT představuje zbytečnou zátěž pro matku i plod a je považováno za chybný postup.

Co následuje po nepříznivém výsledku…

Jsou-li naměřené hodnoty vyšší, než dovolují stanovené limity, musí být zahájena léčba. V některých případech postačí dieta s přesně vymezeným omezením sacharidů a více pohybu, pokud to stav těhotné dovolí, v těch závažnějších přichází na řadu léčebný inzulín podávaný v podkožních injekcích. Terapie ve formě tablet není v graviditě možná vzhledem k nebezpečí poškození dítěte. Samozřejmostí jsou pravidelné kontroly hladiny krevního cukru, a to jak v domácím prostředí za využití zapůjčeného glukometru, tak prostřednictvím odběrů žilní krve u lékaře. Těhotná by od stanovení diagnózy měla pravidelně docházet do specializované diabetologické ambulance.

Veronika Richterová

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Genetika řeší záhadu zeleného zákalu

Doktor Michael Walter z kanadské University of Alberta se projevil jako dobrý...

Genetika v revmatologii – jakou hraje roli?

Jako u mnoha jiných onemocnění i u těch revmatologických hrají určitou roli...

Genová terapie SMA – přelom hned v několika oblastech

V polovině května byla malému Maxíkovi se vzácným onemocněním s nepříznivou...

Geny nejsou při vzniku křečových žil dostatečným alibi

Nevzhledné a bolestivé. Takové bývají křečové žíly. Pokud ale tvrdíte, že za...

Gigantismus aneb Když se růst vymkne kontrole

Všichni rodiče bedlivě sledují růst své ratolesti a jásají nad každým centimetrem....

Ginkgo biloba – móda, nebo zázrak?

Extrakty z listů ginkgo biloby se v čínské medicíně používaly už před 5000 lety....

Ginkgo biloba: přírodní řešení křečových žil

<p>Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je jedním z nejstarších stromů rostoucích...

Globální boj proti AIDS

AIDS je celosvětový problém. Drtivá většina případů trápí rozvojové země, zejména...

Globální oteplování produkuje další alergiky

S ohříváním naší planety nesouvisí pouze tání ledovců a jiné ekologické katastrofy,...

Glukózový test u dospělých

Při cukrovce (diabetes melitus) nedokáže organismus zpracovat cukr, který přijal...

Glykemický profil

Glykemický profil je vyšetření sledující vývoj hladiny cukru ve Vaší krvi. Slouží...

Goji – klenot tradiční čínské medicíny vás znovu vrátí do formy

Ovoce nesmrtelnosti, červené diamanty nebo elixír zdraví a dlouhověkosti. Tak...

Golf srdci prospívá

Pokud náruživého hráče golfu sklátí infarkt, jeho první otázky po propuštění...

Golfem k pevnému zdraví po celé ČR

Víte, že úmrtnost u golfistů je o 40 % nižší než u jiných lidí stejného pohlaví,...

Gumoví medvídci na klouby? Mýtus s pořádnou dávkou cukru

<p>Gumoví medvídci jsou oblíbenou laskominou dětí i dospělých. Obzvláště vyhledávané...

Gynekologické operace

Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa...

Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí

Osteoporózou a komplikacemi s ní spojenými trpí nejčastěji ženy po menopauze....

Gynekologické vyšetření

Co vás čeká při gynekologickém vyšetření?

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení&nbsp;diagnózy...

Gynekologické záněty

Zánětlivá onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy ženy v ordinaci...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#