#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hepatitida

Ordinace 28.5.2007

Nemoc špinavých rukou, nemoc cestovatelů, nemoc narkomanů a homosexuálů - všechna tato expresivní označení odkazují k jednomu vážnému onemocnění, infekčnímu zánětu jater - hepatitidě.

Játra
Játra

Nemoc s mnoha přívlastky

Nemoc špinavých rukou, nemoc cestovatelů, nemoc narkomanů a homosexuálů - všechna tato expresivní označení odkazují k jednomu vážnému onemocnění, infekčnímu zánětu jater - hepatitidě.

Mluvíme-li o hepatitidě, máme většinou na mysli infekční postižení jaterní tkáně virem hepatitidy A, B nebo C. Jednotlivé typu virových hepatitid se vzájemně podstatně liší. Z odlišného přenosu i působení viru pak plynou i odlišné způsoby prevence a léčby tohoto onemocnění.

Virus hepatitidy typu A vniká do těla ústy, přenáší se jídlem a nejčastějším nosičem jsou proto naše ruce - nemoc špinavých rukou.

#IMG#

Virus hepatitidy typu B a C se přenáší tělními tekutinami, tj. především krví a pohlavním stykem. Nejčastější formou přenosu jsou infikované injekční stříkačky a nechráněný pohlavní styk s častým střídáním partnerů - nemoc narkoman a homosexuálů.

Dále jsou hepatitidy D, E, které jsou vzácnější. Hepatitidou D se pacient nakazí pouze v případě, že je již nakažený hepatitidou B. Hepatitida E má stejný průběh a formu přenosu jako hepatitida A.

Na cestách do dalekých zemí s omezenými hygienickými opatřeními a nedostatečnou zdravotní péčí jsme vystaveni riziku onemocnění všemi uvedenými typy hepatitidy - nemoc cestovatelů.

Co hepatitidu způsobuje

Příčina nemoci vyplývá už z jejího názvu. Virovou hepatitidu typu A způsobuje virus hepatitidy A, virovou hepatitidu typu B způsobuje virus hepatitidy B a hepatitida typu C je způsobena virem hepatitidy C. Ostatní virové hepatitidy jsou spíše exotické. Viry pronikají do těla charakteristickými cestami. Typ A cestuje ústy, typ B a C je přenosný pouze krví a pohlavním stykem.

Po proniknutí do těla zakotví viry v játrech. Zde se začnou množit a vyvolají tak zánět jaterní tkáně. Zánět může být pouze přechodný (akutní) nebo dlouhodobý (chronický). Nebezpečný je především druhý, chronický typ, který vyvolávají viry hepatitidy B a C.

Jak hepatitidu poznáte

Žloutenka. Žluté bělmo, nemocný výraz tváře. Většina z nás má asi nemoc spojenou právě s tímto obrazem. Žloutenka je však pouze příznak, nemusí být proto projevem pouze virové hepatitidy. Ke zvýšenému ukládání žlutého barviva do kůže a očního bělma dochází u mnoha chorobných stavů.

Důvodem může být zvýšená tvorba žlutého barviva (bilirubinu) - příkladem jsou novorozenecké žloutenky způsobené rozpadem nadbytečných červených krvinek. Porucha odbourání barviva (při postižení jater -např. hepatitidou) nebo překážka jeho odtoku žlučí do střeva (kamínek ve žlučových cestách nebo nádor slinivky břišní) jsou dalšími příčinami zežloutnutí.

Nakažení virem hepatitidy se projeví teprve po určité tzv. inkubační době. Virus napadá jaterní tkáň, pomnoží se v ní a vyvolá zánět. V počátcích může choroba připomínat běžné chřipkové onemocnění - schvácenost, zvýšená teplota, nechutenství, zvýšená potivost, bolesti kloubů a svalů. Mohou se připojit i problémy se zažíváním jako je zvracení nebo plynatost. Toto období netrvá většinou déle než jeden týden.

Následuje období žloutenky. Někdy je tato fáze vůbec prvním projevem nemoci, bez předchozích necharakteristických obtíží. Jindy probíhá hepatitida dokonce i bez zežloutnutí. Žloutenka se objevuje nejdříve na očním bělmu a na měkkém patře. Pociťujete únavu, nechutenství a nepříjemné tlaky v pravém podžebří, tj. v oblasti jater.

Někdy se nákaza nemusí na postiženém nijak nápadně projevit. Nemocný pak chorobu dále roznáší, aniž by si tuto hrozbu sám uvědomoval.

První pomoc

Pokud na sobě zpozorujete příznaky hepatitidy - teplotu, žloutenku - o kamžitě navštivte svého lékaře! Léčba hepatitidy nepatří do rukou laika. Kromě vlastní diagnostiky a léčby je nutno provést řadu ochranných opatření k zamezení dalšího šíření choroby. Z těchto důvodů je léčba situována do specializovaných tzv. infekčních oddělení.

U lékaře

K lékaři se můžete dostat buď ve snaze předejít onemocnění, nebo zmírnit a zastavit jeho průběh.

První případ představuje preventivní očkování u rizikových skupin a na vlastní požádání. Má vytvořit dostatečné množství protilátek a zabránit tak vzniku nákazy, pokud jsme jejímu působení přímo vystaveni.

Druhý případ je již vlastní léčba onemocnění. Vysloví-li lékař po zevrubné prohlídce podezření na infekční hepatitidu, provede základní vyšetření Vaší krve a moče. Z těchto vyšetření je možné zjistit míru poškození jater i příčinu infekce. Pokud se potvrdí nebo nevyloučí podezření na hepatitidu typu A, musíte být odesláni na infekční oddělení.

Důvodem této přísné izolace je ochrana ostatních osob - tzv. karanténní opatření. V místě, kde došlo k pravděpodobné nákaze je zaveden zvýšený zdravotní dozor. Nemocní jsou aktivně vyhledáváni pomocí základního lékařského vyšetření a krevních testů. Osobám, které nejsou očkovány se podávají malé dávky protilátek do žíly.

Léčba hepatitidy na infekčním oddělení spočívá v klidovém režimu a dietních opatřeních, která mají zmenšit zátěž na postiženou jaterní tkáň. Dieta spočívá v omezení tuků a dostatku bílkovin a cukrů. Pokud příznaky nemoci vymizí a upraví se výsledky krevních testů - jaterní funkce a aktivita infekce - budete z infekčního oddělení propuštěni. Po propuštění pak ještě asi půl roku až rok dodržujete dietu s vyloučením přepalovaných tuků a alkoholu.

Virová hepatitida typu B a C může být profesionálním onemocnění zdravotníku, kteří docházejí do úzkého kontaktu s rizikovou krví. Mnohem častěji se však do lékařské péče dostávají lidé s rizikovým sociálním chováním. Přenos hepatitidy B opakovaně použitou injekční stříkačkou je spolu se sexuálním přenosem choroby nejčastější příčinou onemocnění. Pokud se infekce prokáže, je léčba obdobná jako v případě hepatitidy A. Karanténní opatření nejsou nutná.

Jaké jsou komplikace

Pokud jste onemocněli hepatitidou typu B nebo C, hrozí Vám těžší průběh nemoci a riziko trvalého postižení. Onemocnění zvyšuje riziko pro vznik jaterní cirhózy (tvrdnutí jater) a rakoviny jater.

V čem si můžete pomoci sami

Hlavní těžiště v boji proti virové hepatitidě je v prevenci. Předcházet vzniku nákazy nebo zajistit dostatečnou odolnost vůči infekci prostřednictvím preventivního očkování.

Očkování se provádí jako prevence onemocnění hepatitidou typu A a B. Účinná očkovací látka proti hepatitidě C zatím nebyla vyrobena. Očkování se provádí zdarma u rizikových profesí (jako jsou například zdravotníci) a dále za poplatek na vlastní přání - např. při cestách do ciziny.

Hrozí Vám riziko onemocnění?

Pokud dodržujete všechna preventivní opatření, máte zajištěno pravidelné očkování a lékařské kontroly, je Vaše riziko minimální. Riziko onemocnění hepatitidou typu A představuje především pobyt v prostředí s nízkým hygienickým standardem. Nedostatečně upravená voda, nedostatečně tepelně upravované potraviny, špatné stravovací návyky.

Hepatitida typu B a C je přenosná hlavně infikovanou krví a nechráněným pohlavním stykem.

Infikovanou krví jsou ohroženi zejména zdravotníci a rizikové skupiny osob - narkomani a osoby s rizikovým sexuálním chováním.

Časté otázky:

Může hepatitida způsobit rakovinu jater?

Hepatitida typu B a C může přejít do dlouhodobého (tzv. chronického) stádia. Toto stádium je rizikové pro vznik jaterní cirhózy (tvrdnutí jater). V tomto terénu je pak již jen krůček k daleko závažnějšímu onemocnění jakým je rakovina jater. Odtud také pramení nebezpečnost virových hepatitid.

Hepatitida typu A probíhá pouze krátkodobě (akutně) a nádorové postižení jater nezpůsobuje.

Mohu se hepatitidou nakazit když dostanu transfuzi?

Riziko přenosu hepatitidy typu B a C krevní transfuzí je minimalizováno opakovaným vyšetřením podávané krve. Dnes se proto již toto riziko v civilizovaných zemích prakticky nevyskytuje. Pokud máte k cizí krvi přesto nedůvěru, můžete využít možnosti tzv. autotrasfuze, která snižuje i další rizika spojena s transfuzí .

Mohu se nakazit hepatitidou při dialýze?

V počátcích dialyzačních programů byly tyto případy bohužel dosti časté, dnes jsou však již prakticky vyloučeny. Sety, tj. hadičky, kterými krev proudí do dialyzátoru jsou již na jedno použití, stejně jako všechny ostatní pomůcky, které se dostávají do přímého kontaktu s krví pacienta.

Je možné na hepatitidu i zemřít?

Asi jeden z tisíce pacientů postižených hepatitidou typu B nebo C je postižen tzv. fulminantním průběhem onemocnění. Takový pacient umírá často do týdne na celkové selhání jater. Prudký průběh infekce a zánětlivé devastace jaterní tkáně je způsoben přehnaně agresivní obrannou reakcí proti buňkám postiženým virovou infekci. Naději v léčbě přinášejí pouze vysoké dávky kortikoidů, ani ty však nemusí být spolehlivou pomocí.

Jaké je riziko onemocnění hepatitidou typu B při kontaktu s infikovanou krví?

Riziko přenosu hepatitidy typů infikovanou injekční stříkačkou je asi 30 %, tj. 100x vyšší než riziko přenosu infekce AIDS stejnou cestou.

Jak dlouho od úplného vyléčení musím držet dietu?

Dietní opatření jsou doporučován v období půl roku až roku od počátku onemocnění. Závisí to jednak na závažnosti a jednak na délce trvání onemocnění. V dietě platí především zákaz přepalovaných tuků a alkoholu.

Může hepatitida probíhat i bez žloutenky?

U každého typu hepatitidy se vyskytuje určité procento infikovaných, kteří nemají dokonce žádné projevy onemocnění. Riziko přenosu nemoci na ostatní se tím zvyšuje. To, že se nemoc navenek neprojevuje ovšem ještě neznamená, že Vás nijak nepoškozuje. U hepatitidy typu C se například vyskytují často až pozdním stádia s vážným cirhotickým a nádorovým postižením jater.

(mar)

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#