#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Herpes genitálií

Medicína 26.8.2008

Herpes (opar) genitálií způsobuje ve většině případů virus Herpes simplex 2 (HSV-2), vzácně jej může způsobit i virus Herpes simplex 1 (HSV-1), který vyvolává opar rtu. Jedná se o jednu z nejčastějších pohlavních nemocí, která postihne každého pátého člověka. Tato infekce je častější u žen.

oko
oko
#IMG#

Jak infekce probíhá?

Tato infekce může proběhnout i bez příznaků. Při typickém průběhu dojde nejprve k zánětu a zarudnutí a bolestivosti kůže na pohlavním orgánu nebo v jeho blízkosti. Na postižené části se vytvoří puchýřky, které potom zaschnou a zahojí se. Na tento infekt mohou reagovat lymfatické uzliny zduřením, pacient může mít zvýšenou teplotu, bolesti hlavy, pálení při močení a bolesti svalů. Tyto příznaky mohou trvat i několik týdnů. Potom se virus uchýlí do nervového systému, kde zůstává neaktivní až do doby, dokud jej nějaký vnější podnět nezaktivizuje. Při dalším vzplanutí infekce bývají příznaky již méně vyjádřeny. Infekce se vrací průměrně čtyřikrát do roka. Může ji vyvolat stres, jiná nemoc, chirurgický výkon, náruživý sex, dieta nebo menstruace.

Jak se nemoc diagnostikuje a jak léčí?

Pomůže vám váš gynekolog. Diagnózu může určit již pohledem (jedná-li se o typický obraz onemocnění) a pomocí odebrání vzorků z puchýřků. Váš lékař vám může následně předepsat antivirovou léčbu, která může pomoci vyhojit puchýřky v kratším čase. Virus však z těla nelze zcela odstranit, lze pouze oddálit opětovné vzplanutí infekce.

Může herpes genitálií u těhotné ženy uškodit plodu?

Ano, tato infekce může být příčinou potratu, narození mrtvého dítěte, předčasného porodu a u dítěte může způsobovat těžká poškození mozku a slepotu.

Jakým způsobem se mohu chránit před touto infekcí?

Jedinou možností je bezpečný sex s kondomem, spermicidy a omezeným počtem sexuálních partnerů.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#