Hořká čokoláda: pochoutka chránící srdce

Přinášíme dobrou zprávu pro všechny milovníky této lahůdky. Podle nejnovějších studií bylo zjištěno, že hořká čokoláda hraje významnou roli v prevenci vzniku vysokého krevního tlaku. Úmrtí spojená s vysokým krevním tlakem a dalšími kardiovaskulárními chorobami přitom patří mezi nejčastější na světě. Jak to vlastně funguje, napoví následující řádky. 

Hořká čokoláda snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu
Hořká čokoláda snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu

Zázrak přírody

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na celé zeměkouli. Získává se z kakaovníku, který původem pochází z Ameriky. Hořká čokoláda se vyrábí pražením kakaových zrn bez přidání cukru či mléka. Ze zdravotního hlediska má tyto klady:

  • jeví se jako nejvhodnější doplněk stravy při prevenci vysokého tlaku krve;
  • pomáhá dokonce i při jeho snižování;
  • dolů dokáže sundat též hladinu cholesterolu.

Blahodárné účinky na cévní systém

Hořká čokoláda obsahuje mnoho biologicky aktivních látek. Mezi přední léčivé působky patří polyfenoly, hlavně flavanoidy. Studie zaměřená na účinky této pochoutky byla provedena u 2 000 lidí, kteří denně po dobu 2 až 18 týdnů pojídali hořkou čokoládu. Je důležité zmínit, že čokoláda byla užívána v různě velkém množství – od jedné kostičky až po tabulku denně. Již po 14 dnech konzumace došlo k následujícímu:

  • u zdravých lidí se snížil systolický tlak o 3 a diastolický o 2 mmHg;
  • u hypertoniků to pak bylo u systolického tlaku o 5 a diastolického o 3 mmHg;
  • došlo též k poklesu hladiny LDL-, tedy toho „zlého“ cholesterolu.

Sladká budoucnost

Při studii byl zaznamenán i pokles komplikací spojených s kardiovaskulárními chorobami. S tím souvisí také snížení výdajů na léčbu hypertoniků. Čokoláda se tak jeví jako nejlevnější lék při prevenci a léčbě vysokého tlaku krve. V současnosti vědci zkoumají její dlouhodobé účinky a už nyní předpokládají, že při pravidelném pojídání hořké čokolády po dobu 10 let dojde k značnému poklesu výskytu cévních a srdečních chorob. Samozřejmě i v tomto případě platí rčení „všeho s mírou“. Při dlouhodobé nadměrné konzumaci hořké čokolády může naopak dojít ke zvýšení tělesné hmotnosti a vzniku jiných chorob.

(holi)

Zdroj: Christopher M. Reid et al.: The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease:  best case scenario analysis using a Markov model. BMJ 2012; 344; doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.e3657

Autor článku:

MUDr. Jakub Holešovský

Líbí se vám článek?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: