#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infarkt myokardu (1. díl)

Medicína 28.5.2007

Co je to infarkt myokardu? Vzhledem k tomu, že srdce musí ve dne i v noci bez přestávky pumpovat krev do celého těla, má své vlastní stálé zásobování kyslíkem a živinami. To obstarávají dvě silné rozvětvující se koronární arterie, kterými proudí okysličená krev do srdečního svalu.

Srdce,EKG,
Srdce,EKG,

Co je to infarkt myokardu?

Vzhledem k tomu, že srdce musí ve dne i v noci bez přestávky pumpovat krev do celého těla, má své vlastní stálé zásobování kyslíkem a živinami. To obstarávají dvě silné rozvětvující se koronární arterie, kterými proudí okysličená krev do srdečního svalu.

Dojde-li k tomu, že jedna z těchto arterií nebo některá z jejich větví vypadne (může se např. ucpat aterosklerotickým plátem), trpí srdce v důsledku této změny nedostatkem kyslíku a živin. Tento stav se nazývá ischémie. Trvá-li ischémie příliš dlouho, postižená oblast srdce odumře. Tato příhoda se nazývá infarkt myokardu (IM).

#IMG#

Příznaky IM

Většina infarktů probíhá několik hodin (nikdy však nečekejte a zavolejte vždy lékaře, máte-li podezření na infarkt!!). Příznaky mohou být zpočátku nenápadné (zkrácený dech, závratě, mdloby, nevolnost). U většiny případů pacient pocítí bolest na hrudi. Tato bolest bývá přirovnávána k obří pěsti, která tlačí na hruď. Může být stálá nebo střídavá. V případě, že je infarkt pouze mírný, lze si tuto bolest poplést s pálením žáhy.

Není angína jako angina

Většina lidí, které postihne infarkt myokardu, již v minulosti zažila epizody bolestí na hrudi, které jsou stejně jako infarkt myokardu vyvolány ischémií. Tyto bolesti se nazývají angina pectoris, ustoupí během pár minut a poškození srdce není trvalé.

Asi třetina všech infarktů myokardu proběhne bez jakýchkoli předchozích varovných příznaků. Často se také nazývá silentní (tichá) ischémie. Jedná se o sporadické přerušení krevního toku k srdci, které se z neznámých důvodů neprojeví bolestí, přestože při ní dojde k poškození srdečního svalu. Tento stav lze zachytit na EKG (elektrokardiogram).

Silentní ischémie postihuje často diabetiky.

Komplikace IM

Čtvrtina lidí s infarktem myokardu zemře, než se dostane do nemocnice. Ostatní trpí život ohrožujícími komplikacemi. Vážnými komplikacemi jsou centrální mozková příhoda, srdeční arytmie, selhání srdce, aneurysma srdce (výduť). Ovšem ti, kteří přežijí počáteční záchvat a nemají život ohrožující komplikace, mají reálnou šanci na úplné uzdravení.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#