#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekce močových cest v těhotenství (2. díl)

Medicína 28.5.2007

Jak se infekce močových cest diagnostikuje? Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně se vyšetřuje střední proud moče po omytí. Doporučuje se opláchnout přední část hráze a vulvu třikrát po sobě vodou.

šampuska
šampuska

Jak se infekce močových cest diagnostikuje?

Infekce se určí na základě rozboru moče . Vzorek moče nesmí být při odběru kontaminován bakteriemi z močové trubice či pochvy. Běžně se vyšetřuje střední proud moče po omytí. Doporučuje se opláchnout přední část hráze a vulvu třikrát po sobě vodou.

#IMG#

Pro diagnostiku infekce močových cest se běžně používá vyšetření kultivace a močového sedimentu. Při vyšetření je nutné odlišit, zda-li bakterie pochází z horních či dolních močových cest. Infekce horních močových cest je nebezpečnější a má tendenci se opakovat.

Dalším vyšetřením, zejména u zánětu ledvin je ultrazvukové vyšetření.

Jak se infekce močových cest léčí

Pacientky se zánětem ledvin je nutné hospitalizovat. K léčbě se doporučují širokospektrá antibiotika. Léčba se má zahájit podáváním léku do žíly, a to až do doby vymizení teplot. Před podáním antibiotik se vyšetří kultivace moče. Její výsledek bývá znám za 24-72 hodin a je možné následně léčbu upravit dle citlivosti bakterie. V antibiotické léčbě se pokračuje až jeden měsíc po začátku příznaků.

Jaké jsou možné komplikace?

Až u 20 % žen se zánětem ledvin se rozvinou komplikace. Vedle poruch ledvinných funkcí se mohou připojit i poruchy krve, šíření zánětu a poruchy plicních funkcí.

Jaká je prevence?

Pro prevenci zánětu močových cest se doporučuje zvýšený příjem tekutin, močit každé 3-4 hodiny a před pohlavním stykem i po něm, omytí hráze po defekaci i močení.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#