#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Interní vyšetření

Ordinace 28.5.2007

Co vše má zahrnovat interní vyšetření?

Pacientka u doktora
Pacientka u doktora

Co to je interní vyšetření?

Interní vyšetření je soubor úkonů, které lékař provádí za účelem zjištění Vašeho konkrétního interního onemocnění. Aby lékař mohl správně určit Vaši diagnózu a následně Vás i optimálně léčit, musí se nejprve seznámit s Vaším osobním, rodinným a sociálním zázemím. Musí také vypátrat, co Vás k němu konkrétně přivádí. Nemyslete si, nebývá to vždy jednoduché. Je to občas vyloženě detektivní práce. Ze zjištěných údajů sestaví tzv. anamnézu a pak Vás podrobně vyšetří.

K čemu slouží anamnéza a fyzikální vyšetření?

Lékař který Vás bude interně vyšetřovat většinou dodrží určitý postup. Nejdříve sestaví na základě Vašich odpovědí jmenovanou anamnézu. Připravte se zhruba na tyto otázky. „Co Vás ke mně přivádí?“, „S čím jste se v minulosti léčil?“, „Jaká další onemocnění máte v rodině?“, „Jaké je Vaše zaměstnání?“ Ženy budou dotázány na první začátky menstruace a počet porodů. Možná se Vám bude zdát, že některé dotazy jsou příliš osobní nebo nesouvisí s Vaším onemocněním. Není to ale pravda. Lékař potřebuje znát podrobně všechny souvislosti a neptá se Vás nahodile, ale podle určitého schématu. Říká se, že dobrá anamnéza je půl diagnózy. Z toho vyplývá, že Vaše dobrá spolupráce s lékařem urychluje stanovení Vašeho onemocnění a potažmo jeho léčbu. Při fyzikálním vyšetření Vás lékař prohlédne „od hlavy k patě“. Při vyšetření používá osvědčený vyšetřovací postup: pohled, pohmat, poklep a poslech. Na základě získaných informací lékař volí další podrobná vyšetření tak, aby co nejdříve stanovil Vaše onemocnění.

Kdy lékař provádí interní vyšetření?

Interní vyšetření je součástí preventivních prohlídek, provádí se při příchodu nového pacienta na interní oddělení nebo k operaci. Preventivní prohlídku absolvoval jistě každý. Můžete si říkat, že preventivní prohlídky Vás jen zdržují a k ničemu nevedou. To by jste se hluboce mýlili. Preventivní prohlídky mohou odhalit onemocnění ještě v počátcích. Vy o něm nemusíte zatím vědět. Léčit onemocnění v jeho počátcích je v konečném důsledku lepší pro všechny zúčastněné strany. Interní vyšetření na lůžkovém oddělení Vám bude provedeno při přijetí do nemocnice a dále pak ve zmenšeném rozsahu každý den formou vizity.

Mám se interního vyšetření obávat?

Interního vyšetření se nemusíte obávat. V první části vyšetření Vám lékař klade otázky. V druhé části Vás vyšetří, což není ani bolestivé ani nepříjemné. Podle povahy Vašeho onemocnění budete absolvovat další vyšetření a pravděpodobně i odběr krve, ale to už je součástí dalších vyšetření.

Mám se na vyšetření nějak připravit?

Před interním vyšetřením není nutná nějaká speciální příprava. Vyšetření trvá zhruba 15-25 min.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po sepsání anamnézy Vás lékař požádá aby jste si odložili do spodního prádla. Lékař Vám změří puls, tlak a eventuálně i teplotu. Tlak se měří tonometrem. Puls přiložením prstů nad větší tepnu, obvykle na zápěstí. Poté Vám lékař vyšetří hlavu. Na hlavě se vyšetřují oči, nos, dutina ústní a krk pohledem, cévy na krku poslechem a pohmatem. Někdy je potřeba vyšetřit pohyblivost očí, kdy sledujete prst lékaře Vaším zrakem. Na hrudníku poslechne srdce a plíce. Poklepe na břicho a jemně ho prsty prohmátne. Při vyšetření břicha, ležíte na zádech s pokrčenými dolními končetinami. Nepříjemné je vyšetření konečníku, kdy Vám lékař vyšetří konečník prstem. Při vyšetření konečníku budete ležet na boku s koleny u brady. Lékař bude mít na rukavici znecitlivující mast, bolesti se tedy nemusíte obávat. Nakonec Vám vyšetří dolní končetiny, vyšetří puls na obou nohách přiložením prstů nad tepny. Někdy je potřeba i tepny poslechnout fonendoskopem.

Kdy bude výsledek?

Lékař Vám obvykle sdělí ihned po klinickém vyšetření, co Vás bude dále čekat.

Lze interní vyšetření nějak nahradit?

Interní vyšetření nahradit nelze. Některá vyšetření MR, CT, ultrazvuk jsou určeny pro ty pacienty, kteří mají základní vyšetření za sebou a lékař je na některé z výše uvedených vyšetření posílá s tím, že ozřejmí konkrétní onemocnění nebo sleduje úspěšnost dosavadní léčby.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#