#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Irigografie

Ordinace 28.5.2007

Irigografie je kontrastní rentgenové vyšetření tlustého střeva. Rentgenové (RTG) vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. RTG metoda pracuje s tzv. rentgenovým zářením, které má schopnost pronikat hmotou. Kontrastní rentgenové vyšetření znamená, že se provádí pomocí tzv. kontrastní látky, která lékaři na výsledných snímcích vyšetřovaný prostor lépe ozřejmí.

kolonoskopie
kolonoskopie

Co to je irigografie?

Irigografie je kontrastní rentgenové vyšetření tlustého střeva. Rentgenové (RTG) vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. RTG metoda pracuje s tzv. rentgenovým zářením, které má schopnost pronikat hmotou. Kontrastní rentgenové vyšetření znamená, že se provádí pomocí tzv. kontrastní látky, která lékaři na výsledných snímcích vyšetřovaný prostor lépe ozřejmí. #IMG#

Jak RTG přístroj pracuje?

RTG záření je elektromagnetické vlnění o velmi krátké vlnové délce. Toto záření se vytváří ve speciální lampě, tzv. rentgence. Ta je součástí rentgenového přístroje. Záření proniká živou hmotou. Při průchodu pacientem se zeslabuje úměrně tloušťce a hustotě prozařované hmoty. Prošlé záření je možné zachytit na speciální „papír“. Kontrastní látka umožní zviditelnit oblasti, které by na klasickém rentgenovém obrazu byly nezřetelné. Výsledkem irigografie jsou RTG snímky tlustého střeva. Rentgenové záření je záření ionizující, při dlouhodobému působení poškozuje tkáně. Při irigografickém vyšetření k významné zátěži pacienta nedochází.

Kdy Vám lékař doporučí toto vyšetření?

Lékař doporučuje toto vyšetření při podezření na nádorové, zánětlivé nebo jiné onemocnění tlustého střeva. Kolorektální karcinom je zhoubný nádor tlustého střeva. Výskyt kolorektálního karcinomu vzrůstá s věkem. U věkové skupiny do 45 let se vyskytuje v poměru 2/100 tisíc obyvatel, u skupiny nad 75 let 300/100 tisíc obyvatel za rok. Závažnost onemocnění závisí na stupni prorůstání nádoru stěnou střeva a na přítomnosti metastáz v uzlinách. Nádor se může projevit krví ve stolici, hubnutím, bolestmi břicha aj. Léčba je převážně operativní.

Dalším nádorovým nezhoubným onemocněním vyskytujícím se v tenkém střevě jsou polypy. Polypy jsou stopkaté útvary ve střevě, které mohou způsobovat obdobné potíže jako kolorektální karcinom. Rozdíl je ve vývoji a léčbě obou onemocnění. Polypy lze obvykle odstranit kolonoskopickým vyšetřením a další léčba není většinou nutná.

Při irigografii nelze odebrat ze střeva vzorek nebo odstranit malé střevní nádorky (takzvané polypy) jako je tomu u kolonoskopického vyšetření.

Mám se vyšetření obávat?

Irigografie je vyšetření vyžadující delší přípravu, která není moc příjemná. Dodržte prosím předepsaný postup, aby jste vyšetření nemusel(a) absolvovat znova.Příprava spočívá v dokonalém vyčištění tlustého střeva pomocí vyprazdňujících prostředků.

Co mám před vyšetřením udělat?

Pokud se chystáte na irigografické vyšetření, zcela jistě Vám ošetřující lékař vysvětlí, jak máte před výkonem postupovat. Konkrétní postupy se na jednotlivých pracovištích liší. V zásadě ale platí, den před vyšetřením v poledne si dáte poslední lehčí stravu. Od té doby budete do rána pouze pít. Do večer musíte vypít asi tak 4 litry tekutiny a užít přesnou dávku projímadla. Musíte počítat s tím, že se budete postupně vyprazdňovat. Proto je lépe být v domácím prostředí a v klidu. Užíváte-li léky na ředění krve, po dohodě s ošetřujícím lékařem je vysaďte týden před vyšetřením. Den před vyšetřením si vezměte jen nejnutnější léky.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Než se položíte v ambulanci na vyšetřovací stůl, dostanete injekci proti bolesti a na zklidnění. Po celou dobu budete v kontaktu s ošetřujícím personálem. Lékař Vám zavede v poloze na levém boku opatrně ohebnou hadici do konečníku a skrz ni zavede do tlustého střeva kontrastní látku. Poté Vaše břicho osnímkuje podobně, jako když provádí RTG snímek hrudníku. Vyšetření trvá zhruba 15 až 20 minut.

Co bude po vyšetření?

Po RTG vyšetření nemusíte dodržovat speciální režim. Pokud jste dostali tabletu k snížení eventuální alergické reakce, pamatujte, že nemůžete několik hodin řídit motorové vozidlo.

Kdy bude výsledek?

Pořízené snímky hodnotí lékař specialista. Výsledek bude do tří pracovních dnů.

Alternativní a doplňková vyšetření

Alternativní metodou a někdy i metodou volby je kolonoskopie. Další vyšetřovací metodou je test na okultní krvácení, který se provádí ze stolice pacienta a slouží k průkazu slabého krvácení z tlustého střeva.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#