Jak člověk k vysokému cholesterolu přišel

  • Redakce uLékaře.cz
  • 14.1.2016
  • Aktualizace: 14.1.2016
  • uLékaře.cz

Náš dnešní způsob stravování se vyvíjel stejně dlouho jako lidstvo samo. Skladba potravy se postupem času podstatně měnila a spolu s ní i zdravotní rizika. 

Jídelníček společných předků se nejspíše dost podobal tomu, kterým se živí dnešní šimpanzi
Jídelníček společných předků se nejspíše dost podobal tomu, kterým se živí dnešní šimpanzi

Jídelníček společných předků se nejspíše dost podobal tomu, kterým se živí dnešní šimpanzi.

  • 95 % potravy bylo rostlinného původu a zbytek zaujímal hmyz, vejce a malá zvířata. Hlavním zdrojem energie byly tedy bílkoviny především rostlinného původu.
  • Místo jednoduchých cukrů, tolik běžných v dnešní stravě, konzumovali prapředci spíše škroby a komplexní cukry.
  • Jejich potrava obsahovala až desetkrát více vlákniny než ta naše.
  • Také jedli více vitamínů, minerálů a látek přítomných v rostlinách, navíc přijímali jen zlomek dnešního množství sodíku a oproti tomu více draslíku.
  • Nasycené a transmastné kyseliny tvořily úplně minimální součást jejich stravy. 
  • Z tuků přijímali spíše polynenasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem s větším podílem omega-3 než omega-6. Těch s dlouhým řetězcem konzumovali minimum. 

Z toho všeho vyplývá, že s cholesterolem ani civilizačními chorobami nejspíše neměli naši předci sebemenší problém.

Změny proporcí 

Přibližně před 2,5 milionu let začali pralidé jíst více zvířat. A právě v tomto období jejich postava obecně zesílila a zmohutněla a došlo k nárůstu velikosti a k rozvoji mozku. V potravě je totiž v té době kompletnější sestava aminokyselin a také polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Ale samozřejmě konzumovali stále i dostatek potravin rostlinného původu. Podle výzkumů byla jejich hladina cholesterolu téměř dvakrát nižší než dnešní normální hodnoty. O ateroskleróze a přidružených chorobách tedy nejspíše neměli ani potuchy.

 

Rozvoj zemědělství znamenal předěl

S rozvojem zemědělství se začali více využívat obiloviny. Lidé se hodně zaměřili na jejich zpracování a využití. S tím ale došlo k ochuzení pestrosti stravy. Konzumace ovoce a zeleniny poklesla o více než 20 % oproti předchozím obdobím (s tím se samozřejmě snížilo i množství vitamínů, minerálů a látek obsažených v rostlinách). Rovněž došlo (s výjimkou pastýřů) k omezení příjmu masa a tím i k poklesu množství potřebných aminokyselin a polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Přísun vlákniny ve stravě se v tomto období nejspíše podstatně neměnil. S rozvojem zemědělství se ale postupně objevují i dnešní „metly lidstva“, mezi které řadíme alkoholické nápoje, sůl a cukrová třtina. V tomto období tedy můžeme pozorovat změny ve výživě, které napomohly rozvoji dnešních civilizačních chorob.

Éra civilizačních chorob

S rozmachem mletí mouky došlo k poklesu množství vlákniny v potravě. Lisování za studena usnadnilo získávání rostlinných olejů, čímž se ale poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin obrátil více ve prospěch omega-6. Dobytek na porážku se začal vykrmovat, čímž se maso stalo neskutečně tučným a bohatým na nasycené tuky. Ty v těle mají význam například jako zásobárna energie, ale zvedají i hladiny LDL cholesterolu v krvi a snižují hladiny HDL. Spolu s ostatními rizikovými faktory dnešní doby tedy máme na civilizační choroby velice dobře zaděláno.

Vývoj našeho stravování přinesl aspekty dobré (vyšší délka dožití nebo rozvoj postavy a mozku), ale i ty špatné (civilizační choroby). My máme alespoň jednu výhodu – můžeme se z toho všeho poučit.

Zdroj:

EATON, S. Boyd a EATON, Stanley B. III. Evolution, Diet and Health. Dostupné z: http://cast.uark.edu/local/icaes/conferences/wburg/posters/sboydeaton/eaton.htm. Departments of Anthropology and Radiology, Emory University, Atlanta, Georgia USA.

Autor článku:

Ivana Hufová

Odborný garant článku:

MUDr. Jiří Náhlovský

Líbí se vám článek?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Rostlinná strava | Od: Alexandr Radecký | 15.1.2016 17:56
Pěkný článek! Hádám, že jako vegan se většině těmto
problémům vyhnu. Zvláště jako vegan preferující nízkotučnou
stravu :)
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Gynekologická prohlídka Včera jsem byla u gynekologa a ultrazvukem mi zjistil...
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
  • Křeče v lýtku Pane doktore, dnes nad ránem jsem dostala příšernou křeč do...
  • Nízký tep srdce Dobrý den! Je mi 20 let a po hospitalizaci v nemocnici my byl...
  • Herpes Asi již čtvrtý den mám problém se svěděním a pálením v oblasti vagíny...
  • Bolest ramene Chtěl bych se zeptat čím může být způsobena bolest levého ramene...
 
Naposledy čtené: